Reyhanlı Patlamasıyla İlgili Savcılık Soruşturması Tamamlandı

0
76

reyhanlı patlama3Geçtiğimiz Mayıs ayında Reyhanlı’da meydana gelen patlamalarda 52 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak 6 ay süren savcılık soruşturması tamamlandı. Hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi.

İddianamede ortaya çıkan bilgilere göre, eylem planlamasını yapan THKP-C Acilciler Terör Örgütünün lideri olduğu öne sürülen Mihrac Ural, Suriye rejimi ve istihbarat elemanları ile işbirliği içerisinde hareket etti. Saldırının 3 gün önce Hatay Emniyet Müdürlüğü’ne ihbar edilmesine rağmen gerçekleştiği de ortaya çıktı.

TMK’nın 10’uncu Maddesi’yle görevli Cumhuriyet Savcısı tarafından 15’i tutuklu 11’i tutuksuz 7’si firari 33 sanık hakkında, 5’i çocuk 52 kişiyi öldürmek, 130 kişiyi öldürmeye teşebbüs, 2’si ağır 25 kişiyi yaralamak suçlarından hazırlanan iddianamede, eylemi planladığı ve Mihrac U. (57), saldırıyı düzenlediği ileri sürülen Nasır E. (34) ile birlikte 9’u tutuklu, 7’si firar, 2’si tutuksuz 17 sanık hakkında 53’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 3 bin 597’şer yıla kadar hapis cezası istendi.

110 sayfalık iddianamenin giriş bölümünde, bombalı saldırıdan 3 gün önce Hatay Emniyet Müdürlüğü’nü arayan bir kişinin, Suriye istihbaratı ile bağlantılı olan THKP-C Acilciler terör örgütünün Türkiye’de bombalı saldırı hazırlığı içerisinde olduğu yönünde ihbarda bulunulduğuna değinildi. İddianamede, örgüt yapısı ve adı geçen sanıkların görevleriyle ilgili bilgilere de yer verildi. Yusuf Nazik’in eylem planlaması hazırlığında Mihrac Ural aracılığıyla Suriye devlet başkanı Beşşar Esad’la görüştürüldüğü de iddialar arasında yer aldı. İddianamede, patlayıcılara yönelik yapılan çalışmalara da değinildi.

Saldırının bir numaralı sanığı olduğu ileri sürülen Nasır Eskiocak, iddianamede de yer alan polise verdiği ifadesinde, eylemin kimin adına, niye yapıldığını bilmediğini, kendisinin bunu para için yaptığını söyledi. Bazı sanıklarla ilgili suçlamalar ise şöyle:

Mihrac Ural: THKP-C Acilciler örgütünün lideri ve saldırıyı planlayan. Nasır Eskioacak ile Yusuf Nazik: Saldırı planını uygulayan. Cengiz Sertel ile Ercan Bayat: Bombaları deniz yoluyla Türkiye’ye getirenler. Mehmet Kılıç: Deniz yoluyla getirilen bombayı depoya taşıyan. Mehmet Genç: Nasır Eskiocak’la olay yerinde keşif yapan ve saldırıda kullanılan araçların ruhsat sahibi. Mehmet Gümüşlü: Araçlara gizli bölmeleri yapan. Temir Dükancı: Araçların gizli bölmelerine bombaları yerleştiren. Doğan Özdemir ve Sülayman Evet: Bomba yüklü araçlardan birini olay yerine getiren. Mahmut Alper Özgün: Doğan ile Süleyman’ın olaydan sonra kaçmalarında yardım eden.

Eylemden doğrudan haberi olmadan yardım ve yataklık yaptıkları ileri öne sürülen 16 sanık hakkında da 10 ile 15 yıl arasında hapis cezası talep edildi. Davanın görülmesine Adana 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde önümüzdeki günlerde başlanacak.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here