Op. Dr. Emine Çelik HPV’yi Anlattı!

0
88

Human Papilloma Virüsü (HPV) hakkında bilgiler veren İskenderun Palmiye Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emine Çelik, bu virüsün tedavi edilmediği takdirde, birçok kanser türüne yol açacağını ifade etti.

HPV Aşısı Nedir?

HPV’nin bir kez vücuda girdiğinde hücreler içine yerleştiğini ve dönemsel olarak tekrarlayan enfeksiyonlara yol açtığını ifade eden Op. Dr. Emine Çelik; “HPV aşısı ile amaç, virüsü kontrol altına almaktır. HPV; hem erkek, hem de kadın genital bölgede ve bu bölge mukozalarında enfeksiyon yapan ve kondilom adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir çeşit virüstür. HPV virüsü ve buna bağlı genital siğil enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan hastalıklar gurubuna yer almasına rağmen, çok nadiren de olsa cinsel ilişki dışında da bulaşabildiği bilinmektedir. HPV, dünyada cinsel ilişki ile en sık bulaşan enfeksiyondur. Genital siğil, HPV’nin genital bölgede neden olduğu siğillere verilen isimdir.

HPV enfeksiyonu, ilk cinsel deneyimini erken yaşta yaşayan ve cinsel partner sayısı fazla olan bireylerde daha sık görülmektedir. Genital siğil çoğunlukla; oral, anal ve vajinal cinsel temasla bulaşır. Partnerler arasında bulaşma oranı yaklaşık yüzde 60’dır. Erken cinsellik ve çok eşlilik sebebiyle erkek bireylerde HPV kaynaklı siğil görülme oranı yaklaşık yüzde 50 civarındadır. Erkeklerde dış genital bölgede siğil görülebildiği gibi, daha nadir olsa da bazen anüsün içinde veya idrar yolunda da çıkabilir.

Böyle bir durumda tuvalete çıkmak rahatsız edici olacaktır. Bunun yanı sıra ağız bölgesi ve solunum yolları da siğil oluşumuna müsaittir. Kadınlarda dış genital bölgede, vajinada, serviks (rahim ağzı) ve makat çevresinde siğiller oluşabilir. Bunun yanı sıra ağız bölgesi ve solunum yolları da siğil oluşumuna müsaittir” açıklamasında bulundu.

HPV’nin Tedavisi Nedir?

HPV’nin tedavisi hakkında bilgilendirmede bulunan Op. Dr. Emine Çelik; “Koterizasyon (yakma), kriyoterapi (dondurma) ve lazer gibi yöntemler, siğilleri yok etmek konusunda önemli adımlardır. Ancak ne de olsa dışarıdan müdahaledir. Sadece o bölgedeki HPV yoğunluğuna odaklandığından tedaviden ziyade siğillere geçici çözümdür. Gerçekten HPV ile içeriden mücadele etmenin tek yolu, immün sistemini kuvvetlendirmekten geçer. Bünyenizdeki virüsleri yok etme adımları, hastalıktan tamamen kurtulmak alakalı yapılması gereken en önemli şeydir” diye konuştu. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here