Ödemiş; “Amik Ovası’nın Sular Altında Kalması Akıl Dışı Planlamanın Ürünüdür”

0
154

İskenderun Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Berkant Ödemiş; “Amik Ovası’nın Sular Altında Kalması Akıl Dışı Planlamanın Ürünüdür”

İskenderun Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu, dernek binasında bir araya gelerek, Amik Ovasının sular altında kalması ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında açıklamalarda bulunan İskenderun Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Berkant Ödemiş, Amik Ovası’nın sular altında kalmasının akıl dışı planlamanın ürünü olduğunu söyleyerek; “Ekolojik sürece yapılan her türlü müdahaleye doğa şiddetli bir cevap veriyor. Kuruttuğumuz göllerin, yaktığımız ormanların, kömür yakmanın, denetimsiz sanayileşmenin ve yılda milyonlarca ton atmosfere verdiğimiz karbondioksitin acısı bir yerlerden çıkmalıydı… Çıkıyor da! Yurttaşlık ve çevre bilincine sahip her bireyin dileği o ki, görünür gelecekte daha şiddetli olumsuzlukların yaşandığı bir surecin yaşanmamasıdır” diye konuştu.

Önceleri daha seyrek yaşanan Amik Ovasında ortaya çıkan ve bir çok yerleşim alanının su altında kalmasına neden olan su baskınları ve kurutulan Amik Gölünün neredeyse yeniden ortaya çıkmasının akıl dışı planlamanın ürünü olduğunu savunan Ödemiş; “Yaklaşık 800.000 dekar alanın binlerce dekarlık kısmının artık her yıl yaşanan şiddetli yağışlarla su altında kalması bölgeyi geri dönülmez bir noktaya sürüklemektedir.

Bütün bir kış mevsimine yayılması gereken yağışın kısa zaman diliminde sürekli ve şiddetli bir şekilde yağması toprağın infiltrason kapasitesini (emilim kapasitesini) zorlamakta ve toprak yüzeyinde derinliği kimi bölgelerde 1 metreyi aşan su birikintilerine neden olmakta.

Aslında ‘su birikmesi’ demek de doğru değil. Göl eski derinliğine ulaşıyor!. Bölgenin ağır bünyeli topraklarında bu durumu önlemenin tek yolu etkin bir drenaj sistemini ovaya kurmaktır. Yıllar öncesinde gölü kurutmak için kurulan drenaj sistemleri yeterli sayılsa bile maalesef kış dönemine girmeden önce etkin bir temizleme yapılmadığı için bu sistemlerin ovadaki suyu etkin olarak ovadan uzaklaştıramadığı görülmektedir. Bunun yanı sıra her yaz su almak amacıyla Asi nehri üzerine kurulan setlerin kış mevsiminden önce temizlenmemesi de drenajın etkinliğini azaltmaktadır. Bütün bu uygulamaların neticesinde gelinen noktayı hep birlikte gözlemliyoruz.

Yetkilileri yaşanan bu durumu çözmek için göreve davet etmiyoruz! Davet ettiğimiz doğayı kendi haline bırakın. Yıkmayın!. Rant uğruna talan etmeyin!. Eğer bir planlama gerekiyorsa doğayla uyum içerisinde planlama yapın.

Unutmayın; Akılsız planlama doğayı Rezil, Akıllı Planlama doğayı Vezir eder” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here