“Nükleer Enerjiyi Çözüm Gibi Göstermek Aymazlıktır”

0
66

çevre koruma derneği3İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Barış Sönmez; “Nükleer Enerjiyi Çözüm Gibi Göstermek Aymazlıktır”

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Barış Sönmez, Çernobil Felaketinin 28 inci, Fukişima Felaketinin 3 üncü yıldönümü nedeniyle nükleer santrallere karşı bir basın açıklaması yaptı.

26 Nisan 1986 günü Çernobil Nükleer Santralının reaktörlerinden birinde iki patlama meydana geldiğini ve dev bir radyoaktif bulutun gökyüzüne yükseldiğini hatırlatan Sönmez; “Çernobil’den çıkan bulutlar önce kuzeye, İsveç’e daha sonra da dönüp Türkiye’nin üzerine çöktü. Ülkemizin yalnızca Karadeniz bölgesi değil, tüm bölgeleri bundan etkilendi. Devrin hükümetinin yasaklaması sonucu Türkiye’de Çernobil araştırmaları yapılamadı. Ancak, bunu kanıtlayan çok sayıda Çernobil Raporu ve bulutların Türkiye’nin üzerine çöktüğüne dair uydu fotoğrafları var” dedi.

Ülkemizde nükleer santral yapmak isteyenler ve nükleer lobinin aradan geçen 28 yıla karşın bazı gerçekleri halâ halktan saklamaya çalıştığını öne süren Sönmez; “AKP Hükümeti Mersin Akkuyu, Sinop İnceburun ve Trakya’nın Karadeniz Kıyısında İğneada olmak üzere 3 nükleer Santral planlamaktadır.  Bütün gelişmiş ülkelerin % 100 Yenilenebilir enerjiyi hedefleyen planlar yapmakta olduğu günümüzde Nükleer Enerjiyi enerji konusunda bir çözüm gibi göstermek en hafif deyimiyle aymazlıktır. Dünyada nükleer santral atıklarının güvenli olarak depolanması sorunu 75 yıldır çözülememiştir. Bu ihale ile Anadolu toprakları nükleer atık deposu, bir anlamda nükleer çöplük yapılmaya çalışılmaktadır” diye konuştu.

2011 yılında deprem ve tsunami nedeni ile gerçekleşen Fukuşima Nükleer Santralı kazasına da değinen Sönmez, kazanın yaralarının halen sarılamadığını hatırlattı. Sönmez; “Kaza sonrasında başlayan okyanusa ve atmosfere radyoaktif maddeler salınması halen devam etmektedir. Acil durum ve tahliye planları insanları radyasyondan korumaya yetmedi. Kazanın üzerinden birkaç yıl geçmiş olmasına rağmen, kazadan etkilenen insanlar kaderine terk edilmiş durumda ve zararlarının çoğu da Japon halkının vergileriyle ödenecek. Yaşanmakta olan küresel kriz bu faturayı daha da ağırlaştıracaktır. AKP Hükümetini daha fazla gecikmeksizin, dönüşü olmayan bu sürece girmemeleri konusunda bir kez daha uyarıyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here