Şahutoğlu; “Ailemde Meme Kanseri Yoksa Bende de Olmaz’ Düşüncesi Yanlış!”
İskenderun Özel Palmiye Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yılmaz Şahutoğlu, ‘Meme Kanseri’ hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı.
İlk olarak ‘Ailemde meme kanseri yoksa bende de olmaz’ düşüncesinin yanlış olduğunu kaydeden Şahutoğlu; “Her kanser türünde olduğu gibi meme kanseri de genetik risk faktörleri taşımaktadır. Aile hikâyesinde meme kanseri olmayan kadınlarda da görülebilir” dedi.
Memeyi kişinin kendisinin kontrol etmesinin de yeterli olmadığını ve sık mamografi çektirmenin kanser yapacağı düşüncesinin doğru olmadığını ifade eden Şahutoğlu; “Kanserde erken teşhis çok önemlidir. Meme kanseri için en önemli nokta herhangi bir şikayet olmadan doktora gitmektir. Memedeki kitle, ele gelecek hale gelmeden çok önce mamografi ile saptanabilir. Hatta kanserleşme aşamasından önce bile memedeki kansere dönüşebilecek lezyonlar saptanabilir. Dolayısıyla hiç şikayet olmadan kontrole gidilmelidir.
Mamografi kansere ya da kanserin yayılmasına neden olmaz. Aksine hastalığın yayılmasını önleyen tedavi sürecinde önemli bilgilere ulaşılmasını sağlar” diye konuştu.
Şahutoğlu, meme kanseri hakkında bilinen şu yanlışlara da açıklık getirdi;
‘Doğum yapmış, emzirmiş kadınlarda meme kanseri olmaz.’
Doğum yapmak ve emzirmek, kadınları meme kanseri açısından belli bir oranda koruma altına almaktadır. Ancak doğum yapan ve emziren kadınların kanser olmayacağı anlamına gelmez.
‘Kadınlar menopozdan önce meme kanserine yakalanmıyor.’
Meme kanseri her yaşta ortaya çıkan bir kanser tipidir. Menopoza girmeden, doğum bile yapmadan önce erken yaşlarda ortaya çıkabilir. Günümüzde 20’li yaşlarda meme kanserine yakalanmış hastalar vardır.
‘Elle kontrol ederken mememde bir şişlik hissettim, kesin meme kanseriyim.’
Kadınların birçoğunda görülen meme kistleri her zaman kansere işaret etmez. Büyüyüp ağrı yaptıklarında ya da meme kanseri yönünden kuşku uyandırdıklarında bu oluşumlar boşaltılabilir. Ayrıca memedeki kitlenin ağrıması ile kanser arasında bağlantı yoktur. Memede ele gelen her doku kitle demek değildir, her kitle de kanser anlamına gelmez.
‘Mememde akıntı oldu, kanser oldum.’
Yanlış! Her kadında memeden sıkmakla bir miktar akıntı olabilir. Bu durum kanser belirtisi değildir. Kendiliğinden olan, tek taraflı ve kanlı akıntılar tehlike habercisidir. İncelenmesi gerekir.
‘Biyopsi yaptırmak kitlenin kanserleşmesine yol açar.’
Herhangi bir kanserin tanısı biyopsi ile yapılabilmektedir. Kitlenin adının konması için en güvenli yoldur. Biyopsi kitlenin niteliğini değiştirmez. Hastalığın yayılmasına neden olmaz. (Haber: Helga TERBİYELİ)