Lider Nasıl Olmalıdır?

0
55

Değerli Okurlarım, sakın ola ki durup dururken lider olmaya heveslenmeyesiniz, bu işe soyunmaya kalkmayasınız. Lider olmak kolay değ ilidir. Özveri ister, erdemli olmak ister. Kişi oturduğu yerde erdemli olamaz, ışığını, meziyetlerini topluma yansıtması şarttır.

LİDER KİMDİR? Fikirleri, görüşleri, yaratıcılığı, kararlılığı ile yarattığı farkla, toplumları peşinden koşturan kişilere lider denir. Elinde silahla dolaşan mafya liderlerinden söz etmiyorum kesinlikle. Bir lider zor koşullarda da çalışabilmeli, iyi bir dinleyici olmalı, çok zor koşullarda bile, bir çıkış yolu bulabilmelidir. Bunun için de cesaret ve kararlılık özelliklerine sahip olmalıdır. Her koşulda soru sormayı ve içinde bulunduğu durumu anlamaya çalışmalı. Geçmişini de bilmeli ama ona yenik düşmemeli.

LİDERLER HAKKINDAKİ BİR ÖNEMLİ KAVRAM DA ŞUDUR: Liderleri geleceğin senaryosunu yazanlar olarak da tanımlayabiliriz. Anlaşılacağı gibi, tıngır-tıngır insanların liderlikten söz etmelerinin yanlış olacağını söylerken, Liderliğin de çok aşamalı bir kavram olduğunu hemen belirtmeliyim.

Liderler genelde dolu insanlardır ve bu kavram bazı istisnaların dışında beş aşamalıdır. Bireysel, Takım, Örgütsel, Toplum ve Kurumsal…

Bunların her birisinin seviyeleri de, yetenekleri de oldukça farklı. Lider kendi özelliklerini bilme ve o yönlerde kendini geliştirmelidir. Bizim dönemimizde liderliğin üç ana koşulu vardı; Sağlam bir yürek, Gerçek bir dost, Yetecek kadar para.

Lider, her şeyi bilemeyebilir, ama iyi bir dinleyici olmalıdır. Lider bile olsa, onların da ustaları vardır. Onların deneyimlerinden yararlanmanın çok faydalı olacağını söylemeye çalışıyorum. İyi ve gözü pek bir ustanın yanında bulunmak, daha iyi bir usta olmayı sağlar. Tarihteki büyük liderlerin hayatlarını okuyarak, neyi başardıklarını değil, nası1 başarılı olduklarını öğrenmelerini,

Eğer, üniversite tahsil ediyorsanız, donanımlı olmak bakımından doğal olarak iyi öğrenci olmak gerekli. Fakat sadece derslerde başarılı olmak bana göre yeterli değil. Aynı zamanda sorumluluk alabilme, şahsi menfaatini düşünmeden hareket etmek, sorgulayıcı olmak, belirsizlik içinde bile bir çıkış yolu yaratmak da çok önemlidir.

Gerçek bir liderde bazı özellikler de aranır… Belli toplantılara en son gider ve en önce kalkar. Kimseye ödül vermez, onun tebessümü bile bir ödüldür. Gerçek lider, topluma peşimden gelin demez. Toplum onun peşinden ko­şar, ona güvenilir ve inanılır. Gerçek liderin biraz da gözü kara olmalıdır… Bununla beraber Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk en büyük liderdir…

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

Sanat Yazısı

Bilimin Egemenliği

Değerli Okurlarım, her an sıcak gelişmelerin yaşanabileceği bir coğrafyada bulunmamız, yıllardan beri terörle uğraşmamız, bilim ve eğitim alanında oldukça geride kalmamıza neden olmuştur. Toplumumuz da bilim egemenliği sağlansaydı, şimdi ki görüntümüz daha bir görkemli olacaktı. Uzaktan fark edilir bir noktada bulunurduk herhalde.

Biz, bir İslam ülkesiyiz, tamam! Ülkemiz genelinde, cami sayısı okul sayısını dörde katlarsa bu ülkede bilim, eğitim ve teknolojiden söz edilebilir mi? Bilime eğitime ve teknolojiye harcanan paralar, kısa sürede kendini amorti edebiliyor. Burada bir gerçeği de vurgulamak istiyorum.

Bilime, eğitime, teknolojiye, sanata para ayırmanın bir kaynak değil, bir idrak sorunu olduğunu düşünüyorum. Bilim egemenliğine öncelik tanınmış olsaydı, halkımızın kültür seviyesi yükselecek, yaşam kofulları şimdi ki kadar bıktırıcı olmayacaktı.

Diğer taraftan, eğitimin koşullandırıcı değil, sorgulayıcı, araştırıcı, yaratıcı düşünceye dayandırılması ve bağnazlıkların tasfiye edilmesi saklanabilirdi.

Türban, kuran kursu ve gereksiz yere cami yaptırmalar yerine, bilim egemenliğine önem verilseydi, kültür seviyesiyle beraber, devlet de caydırıcı olacağından, terör olayları olmayacak ve insanlarımız, askerlerimiz de şehit olmayacaklardı.

Yani, YAN GELİP YATACAKLARDI… Şimdi yan gelip yatamıyorlar, patır-patır şehit oluyorlar. Bilimi, eğitimi, öğretimi bir kalemde anlatıp da geçemeyiz. Za­ten böyle olduğu için, ülkemizde bilimin eğitimin değeri yok. Önce bunun önüne geçmek gerekir.

Yani, ilk ve orta öğrenimden sonra öğrencilerin yeteneklerine göre meslek okullarına veya üniversitelere yönlendirilmesi gerekir. Meslek eğiti­mi özendirilebilir. Eğitimin günlük politikadan etkilenmeyen, sürekli olan bir sisteme kavuşturulabilir.

Farklı programlara dayanan tipte üniversite yapılanmalarına olanak sağlanıp özendirilebilir. Üniversitelerimiz bilim üretir hale getirilebilir. Buna paralel olarak, eğitime ve bilime yön verenlerin kıymeti bilinip onlara olanaklar sağlanabilir.

Ancak, biz bunları beceremiyoruz, bilimin egemenliğini sağlayamıyoruz. Bir kaşık suda çıkardığımız fırtınalarla, yapılan gaflarla, gündemdeki kısır tartışmalar, içimizi, beynimizi kemiriyor, enerjimizi tüketiyor, zamanımız heba oluyor ve ufkumuz da alabildiğine daralıyor. Her şey dar açıdan bakıyoruz. Olayları dürbünün tersinden izliyoruz.

Sorunlarla boğuşup onlara üstünlük sağlayamıyoruz. Çözüm üretemediğimizden sorunlar bizi zor durumda bırakıyor. Hükümet belli konulara odaklanmış durumda. Böyle giderse sorunlar çözülemez.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

Günün Nabzı

Altın Gibi Öğütler

Olanakların iyi olsa bile altına yaşa mutlu olursun. Kimseye de hesap vermek zorunda değilsin. Güler yüzlü olmanın hiçbir sakıncası yoktur. Hem maliyeti yoktur ve hem de çok şeyleri halleder. Arkadaşlarının adlarını hatırlarsan, seni kesinlikle unutmazlar. Asla birilerinin umudunu kırma. Belki de sahip oldukları tek şey odur, o günahın altından da kesinlikle kalkamazsın.

Eşinin en iyi arkadaşı ol. Emin olun, elinizi ölünceye kadar bırakmazlar. Arkadaşına borç verirken iyi düşün. Muhtemelen ikisini de yitirebilirsin. Kaybedecek hiçbir şeyi kalmamış insanlardan epeyce uzak dur. Kapıyı hızlı çarpma, geri dönmen gerekebilir.

Büyük sözler vermekten korkma ama yerine de getir. Birileri hakkında hüküm vermeniz gerekiyorsa, mutlaka iki tarafı da sonuna kadar dinleyin. Rastgele bir doğruya ulaşmaktansa, yöntemli bir çabayla yanlışa ulaşmak daha iyidir, tecrübeniz artar.

Günün Sözü

Hesap Verebiliyorsan Hesap Sorabilirsin!

Öcal’dan İnciler

Kibirli İnsan, Daha Çok Kendini Sever!

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here