Eğitim İş Hatay 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Kuş; “Laik, Bilimsel, Adil ve Kamusal Bir Eğitim Sistemi Kurmak İçin Mücadele Etmeye Devam Edeceğiz”
Eğitim İş Hatay 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Kuş, 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılının ikinci döneminin başlamasıyla birlikte eğitimde yaşanan sorunları bir kez daha gündeme getirdi.
Eğitimde yaşanan sorunların her geçen yıl katlanarak arttığını savunan Kuş; “Eğitim, güncel siyasetin ve hamasetin aracı; iktidarın kendi ideolojisini dayatmanın, istediği biat ve itaat eden toplumu inşa etmenin aygıtı haline getirilmiştir. Yaklaşık bir buçuk milyon öğrenci örgün eğitim dışında kalmıştır! Okul ve derslik ihtiyacı karşılanmamıştır! Bir öğün okul yemeği sözü tutulmamıştır! Eğitim daha da piyasalaşmış ve ticarileşmiştir! MESEM’ler çocuklarımızı hayattan koparmakta ve çocuk emeği sömürüsüne zemin hazırlamaktadır! Eğitimde dinselleştirme ve laik eğitim karşıtlığı artmıştır! Eğitime yine yeterli bütçe ayrılmamıştır! Okulların temizliği yapılamamış, güvenliği sağlanamamıştır. Deprem bölgesinde eğitim sorunları katlanarak devam etmiştir! Eğitim emekçilerinin sorunları katlanarak artmıştır!
Eğitimdeki gericileştirmeye, piyasalaştırmaya karşı; eğitim emekçisinin haklarına ve itibarına kastedenlere karşı; Cumhuriyet’i ve devrimlerini hedef alanlara karşı verdiğimiz aydınlanma mücadelesinden bir adım geri atmayacağız! Her gün biraz daha büyüyen bir aile olan Eğitim-İş olarak Atatürk’ün bize emanet ettiği yeni nesillere kıyılmasına da, onun sınıfta arkasında duracak kadar önem atfettiği eğitimcilere bu ülkenin zindan edilmesine de izin vermeyeceğiz! Laik, bilimsel, adil ve kamusal bir eğitim sistemi kurmak için canla başla mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Yusuf Tekin’in Değerlendirme Raporu
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in durumu üzerinden eğitim sistemimizdeki temel sorunlara değinen Kuş; “Eğitim sistemimizin başındaki kişinin bu sorunlarla nasıl ilişkilendiğini anlamak, karşı karşıya olduğumuz tabloyu daha iyi kavramamızı sağlayacaktır.
Yusuf Tekin’in İlgi Alanları, MEB bütçesini tarikat ve cemaatlerle, sermayenin hizmetine sunmak, Eğitimi diyanet, tarikat, cemaat, vakıf, siyasi yapılara teslim etmek, Keyfi mülakatlar yapmak, Öğretmenleri ücretli köleler haline dönüştürmek, Eğitim fakültelerini yok saymak, Okulları temizlememek, köy okullarını kapatmak, İtaat ve biat eden nesiller yetiştirmek, çocukları ucuz işgücüne çevirmek, Laik, bilimsel, çağdaş, karma eğitime düşmanlık etmek” diye konuştu.
Eğitim İş olarak Yusuf Tekin’e önerilerde de bulunan Eğitim İş Hatay 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Kuş; “Anayasa, Milli Eğitim Temel Kanunu okunacak; Nutuk okunacak, 3 Mart Devrim yasaları her an görebileceği bir yere asılacak ve anlaşılana kadar her gün okunacak; Atatürk İlke ve İnkılapları okunacak ve bu ilkeler ışığında Türkiye Cumhuriyeti’nin Milli Eğitim Bakanının görev ve sorumlulukları ile ilgili bir kompozisyon yazılacak; Kurtuluş savaşı yıllarında, savaşın tüm şiddetiyle sürdüğü bir dönemde toplanan (16-21 Temmuz 1921) ve Türk eğitim sisteminin temellerinin atıldığı Birinci Maarif Kongresinde Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı açılış konuşmasının analizi yapılacak;
Güvenilir kaynaklardan Cumhuriyet tarihi okunacak, Eğitimle ilgili güncel sözcüklerden oluşan bir Eğitim Sözlüğü hazırlanacak, Bir okul öncesi eğitim kurumunda bir gün 50’şer dakikalık 6 derse ara vermeksizin katılacak. Bir organize sanayi işletmesinde haftada 6 gün sabah 8 akşam 10 işçi olarak çalışacak. Bir gün okula aç gidecek ve günü bir simit bir ayranla geçirecek. Suyu musluktan içecek” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)