Küçük Sanayi Sitesinin Bitişik Mahallesi’ne Yapılmasına Tepki

0
295

ABA-DER Yörük Türkmen Derneği Başkanı Emekli Öğretmen Mehmet Kılınç; “300 Yıllık Köyümüzün Yaşanamaz Hale Getirilmesine Razı Değiliz”

ABA-DER Yörük Türkmen Derneği Başkanı Emekli Öğretmen Mehmet Kılınç, Bitişik Mahallesi’ne Küçük Sanayi Sitesi yapılması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Doğa ve çevre tahribatının yarattığı etkilerin bütün dünyada olduğu gibi son yıllarda İskenderun da görüldüğünü kaydeden Kılınç; “Bilindiği gibi doğa kendi kendini sürekli olarak yenileyebilen canlı ve cansızlardan oluşan varlıkların tümüdür. Çevre bilimi (ekoloji) ise canlıların bulundukları ortam ile olan ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır.

Doğa ve çevre tahribatının yarattığı etkiler bütün dünyada olduğu gibi son yıllarda İskenderun da görülmektedir. Özellikle Güzelçay, Bekbele, Akarca Mahallelerindeki taş ocaklarının tahribatını görmüyorlar gibi şimdide Bitişik Mahallesi (Köyü) yanı başı nefes alacak halk deyimi ile Kurt Tepesine Küçük Sanayi Sitesi yapılması kararı çıkmış. Nefes alacak, manzarası güzel olan bu yeri sanayi ile kirletecekler ve yaşanamaz hale getirecekler. Bundan mahalle sakinlerine ve o yörenin 1975’lerde kurulmuş ABADER Yörük Türkmen Derneğine bile haber verme zahmetinde bulunulmadı. Oldubittiye getirdiler” diye konuştu.

İnsanlığın Geleceği Karanlık Olacak

Doğanın korunması ile ilgili herkesin kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Kılınç; “Biz insanlar doğanın ekolojik dengesini bozarak ve çevreyi kirleterek, kendi yaşamımızı zorlaştırmakla kalmayıp pek çok canlı türünün ve onların temel yaşam maddelerinin de yok olmasına neden olmaktayız. Bu nedenle her birey, yaşanan olumsuz çevre sorunlarına karşı üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli ya da hiç değilse kalanın korunması için çaba göstermelidir. Kayıtsız kalarak gerekli önlemler alınmadığı takdirde insanlığın geleceğinin de karanlık olacağı unutulmamalı ve bilinmelidir.

Son yıllarda çevre tahribatının başlıca nedenleri şunlardır: Çarpık şehirleşme ve sanayileşme, Sanayi atıklarının ve dumanların çevreye zarar vermesi, Kirli havanın Çevre meyve ve sebzeler zarar vermesi, Bu projelerinin uygun başka bir yere yapılması, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporları ile ilgili mahalle sakinlerine ve derneğe haber verilmemesi.

Sonuç olarak “Doğa insana değil, insan doğaya muhtaçtır” bilinciyle çok geç olmadan bu karardan vazgeçilmeli. Nasıl ki Tosçelik Fen Lisesi’nin üstü Sit Alanı olarak ayrıldı ise bu alanın da Sit Alanı olarak ayrılmasını istiyoruz. Çünkü burada mezarlıklar var. Define arayıcılar burada kaç defa yakalandılar.

Biz ABA- DER Yörük Türkmen Derneği olarak buranın olduğu gibi kalmasını bu güzelim yerleşme yeri olan 300 yıllık Köyümüzün (Mah.) yaşanamaz hale getirilmesine razı değiliz.

Bazı kişilerin ‘köyünüz kalkınır’ düşüncesini asla kabul etmiyoruz. Doğa güzelliği olan bu yerleşim yerini kirletmek istemiyoruz. Bu yöremiz zaten gelişmiştir. İskenderun’a 7 veya 8 km’dir. Bir yaz akşamı köyün en üstüne çıkarak manzarayı seyretmenizi isterim. Bu gözelim manzara kirliliği ve gürültüsü ile rahatsız edilmemelidir” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here