Kök Hücre Bağışçısı Ol, Hayat Kurtar!

0
80

Kızılay, Lösemili Çocuklar İçin ‘Kök Hücre’ Bağışlarını Toplamaya Devam Ediyor

Türk Kızılay’ı, sağlığına kavuşmak adına kök hücre tedavisi bekleyen çocuklar için, ‘Kök Hücre’ bağışçılarını bekliyor. Bu kapsamda, bugün İskenderun Atatürk Anıt Alanında konuşlanan Türk Kızılay’ı bağış tırı, kök hücre bağışlarını toplamaya başladı. Bağış tırı akşam saat 18.00’a kadar Anıt Alanında bağışçıları bekleyecek.

İskenderun Kaymakamlığı, İskenderun Belediyesi, kurumlar, sivil toplum kuruluşları, siyasi partilerin de destek verdiği bağış kampanyasına, İskenderunlu vatandaşlar da destek verdi.

Hatay’ın tüm ilçelerini gezerek, kök hücre bağışlarını aldıklarını kaydeden Türk Kızılay’ı, Hatay Kan Merkezi Müdürü Dr. Cesur İnan; “2014 yılından beri Türk Kök kendi bankasını kurdu. Bizlerde 2014 yılından beri Türk Kızılayı olarak kök hücreyi vatandaşlarımızdan alıyoruz. Bugün de, Lösemi hastası, Altınözü’lü Miraç Ata isimli kardeşimiz için buradayız. Tabii ki bu kampanyamız sadece Miraç Ata için değil, Türkiye’deki bütün lösemili çocuklar için başlattığımız bir kampanya. Hatay bu noktada gerçekten çok iyi, eşleşmelerimiz çok iyi oluyor. Bütün vatandaşlarımızı kan ve kök hücre bağışına bekliyoruz. Biliyorsunuz kök hücre ihtiyacı olan hastaların aynı zamanda kan ihtiyaçları da oluyor. Özellikle genel başkanımız Dr. Kerem Kınık’ın paylaştığı gibi, ulusal kan stokumuzda sıkıntı var, bundan dolayı herkesi kan ve kök hücre bağışında bulunmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Türk Kızılay’ı İskenderun Şube Başkanı Recep Sivri de; “Kızılay Şube Başkanlığı olarak İskenderun’da kök hücre anlamında büyük destek alıyoruz. Tüm destek veren kuruluşlara çok teşekkür ederiz. Bundan sonra da yine kan desteklerini bekliyoruz çünkü kan ihtiyacı çok fazla” dedi.

Kök hücre nakillerinin ameliyatsız bir şekilde, kan verme kadar basit yöntemlerle yapıldığını anlatan Kök Hücre Bağışçısı Kazanım Uzmanı Özge Er ise; “Kızılay son 7 yıldır kan bağışı ile beraber kök hücre bağışı içinde kan numunesi alıyor. Birçok hastamız var, kök hücre nakli bekleyen, lösemi, lenfoma, talasemi gibi. Kök hücre nakli tedavisi olarak hayata tutunmak isteyen birçok hastamız var. Bizlerin de amacı, kök hücre nakli bekleyen hastalara uygun bağışçıların bulunmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Kızılay’ın bütün noktalarında kan bağışı ile beraber kök hücre bağışı içinde numune verilebilir. İlk etapta kişilerden kan numuneleri alıyoruz.

Testler çalışılıp sisteme kayıtları yapılıyor, ileride kendileriyle nakil bekleyen bir hasta arasında bir eşleşme gerçekleşirse ihtiyaç halinde bağışçılarımıza tekrar ulaşıp işlemler yapılıyor. Artık işlemler çok kolay, tamamen kan vermek kadar kolay bir yöntemle kök hücre bağışı yapılabiliyor. Kök hücreler bağışçıdan alınıp hastaya naklediliyor. Öncesinde bağışçımızdan tekrar numuneler alınıyor, tekrar testler çalışılıyor, ikinci uygunluk da sağlanırsa nakil planlanıyor. Önce bağışçımız sağlık taramasından geçiriliyor bir günlük. Yapılan sağlık taraması sonucunda koldan yapılan sanki kovid aşısına benzer küçük enjeksiyonlarla, ortalama 4 gün koldan sabah akşam iki doz bir enjeksiyon yapılıyor.

Burada amaç kanda bulunan kök hücrelerin sayısını arttırmak ve bu şekilde 4. günün sonunda kanda miktarı artan kök hücreyi yine kan yöntemi ile topluyoruz. Sanki kişilerin kan verme işlemine benzer şekilde, kollarına takılan iğne yardımıyla kanın içindeki kök hücreleri ayrıştırıyoruz. Artık ameliyat yok, anestezi yok, cerrahi müdahale, hastanede yatma gibi işlemler yok.

Bu süreçlerin hepsinde tüm masrafları Sağlık Bakanlığı karşılıyor, tüm süreç bakanlık ve Kızılay tarafından bağışçımızla beraber ortak bir şekilde planlamalar yapılıyor. İşyerlerinden izinlere kadar her şey Sağlık Bakanlığı tarafından yapılıyor. Bütün halkımızı hem kan bağışına hem kök hücre bağışına çağırıyoruz. Bugün İskenderun Belediyesi, İskenderun Kaymakamlığı, çeşitli STK’lar, spor kulüpleri, partiler bizlere destek oluyorlar. Burada anıt meydanında bugün akşama kadar bütün halkımızı hem kan bağışı hem kök hücre bağışına davet ediyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kök Hücre bağışında bulunan İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da, tüm İskenderun Halkını kan ve kök hücre bağışında bulunmaya davet ederek; “Miraç Ata kardeşimize ve hasta olan tüm kardeşlerimize, kök hücre bağışında bulunmak için buradayız. Onlara bir nebze de olsa katkıda bulunmak için tüm İskenderunlu hemşirelerimizi kan bağışı için buraya davet ediyorum. Ben düzenli olarak Kızılay’a kan bağışında bulunuyorum. Tüm vatandaşlarımızı, düzenli olarak kan bağışında bulunmak adına daha duyarlı olmaya çağırıyorum” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here