Kırmızıoğlu; “Sağlık Çalışanlarının Tümüne Eşit İmkanlar Sunulmalı”

0
81

Doktor Kırmızıoğlu, Aile Sağlığı Merkezleri, Aile Hekimleri ve Sağlık Çalışanları ile Yardımcı Personellerinin Hakkını Savundu

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) Doktorlarından Mehmet Riyat Kırmızıoğlu, sosyal medya hesabında yaptığı bir paylaşımla, Aile Sağlığı Merkezleri ve bu merkezlerdeki sağlık çalışanlarının da hakkının teslim edilmesi gerektiğini savundu. Kırmızıoğlu; “Salgında sağlık hizmetlerinde Aile Sağlığı Merkezlerimiz (sağlık ocakları) ve sağlık çalışanlarının da hakkını teslim edin” ifadelerini kullandı.

Sağlığın değerinin hiçbir şeyle ölçülemeyecek kadar yüksek olduğunun bilindiğine de dikkat çeken Kırmızıoğlu; “Sağlık hizmetleri, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri olarak ikiye ayrılır. Koruyucu Sağlık Hizmetleri kavramı, fertlerin ve toplumun sağlığının korunup-geliştirilmesi için kişiye ve çevreye yönelik olarak alınacak tedbirleri ifade etmektedir. Genellikle hastalıkların sebeplerinin tüm toplum için ortadan kaldırılması olarak nitelendirilmektedir. Çevre sağlığı veya halk sağlığı olarak da isimlendirilmektedir. Bu hizmetlerle toplumdaki hastalık görülme oranının azaltılması amaçlandığından, tüm toplum üyeleri bundan birbirine rakip olmayarak, eşit ölçüde faydalanır. Yani, sağlık hizmetleri içinde dışsal faydası en fazla olan hizmettir.

Koruyucu sağlık hizmetleri, toplum sağlığıyla ilgili bulaşıcı hastalık tehlikesine karşı aşı kampanyaları yürütmek, içme sularını ve yiyecekleri kontrol etmek, çevre sağlığı konusunda halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek, ana ve çocuk sağlığıyla ilgili hizmetlerden oluşmaktadır.

Tedavi edici sağlık hizmetleri de muayene, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarından oluşmaktadır. Tedavi edici sağlık hizmetlerinde, koruyucu sağlık hizmetlerine göre, bireysel fayda ön plandadır. Bulaşıcı olmayan veya çevreyi olumsuz olarak etkilemeyen bir hastalığın tedavisinde, hastanın sağlamış olduğu fayda dışında topluma sağlanan (dolaylı faydalar dışında) herhangi bir fayda hemen-hemen hiç yoktur” şeklinde konuştu.

Haklarını İnkâr Etmek Doğru Değildir

Dikkat edilmesi gereken hususun, sağlık çalışanlarının ayırt edilmeksizin tümüne eşit imkanların sunulması olduğuna işaret eden Kırmızıoğlu; “Bugünlerde yaşanan salgında koruyucu sağlık hizmetlerini tek başına yapan ve tedavi edici hizmetlerde de ikinci basamağa paydaşlık eden Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’ni, aile hekimlerini ve sağlık çalışanlarını ve yardımcı personellerinin hakkını inkâr etmek doğru değildir.

Bu konuda sağlık çalışanları ayırt edilmeksizin tümüne eşit imkanların sunulması en doğru yaklaşım olacaktır. Bu önerim hem koruyucu ekipman ve malzeme hem de ekonomik ve özlük hakları konusunda eşit davranılması konusundadır. Dikkate alınması ve ayrım yapılmamasını umuyorum” diye konuştu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here