“Kırgızistan ve Hatay Arasında Gönül Köprüsü Kuruldu”

0
40

Kırgızistan Devlet Yetkilileri ve İş İnsanlarından Oluşan Heyet İTSO’yu Ziyaret Etti

Dost ve kardeş ülke Kırgızistan’dan Hatay’a gelen heyet, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO)’nı ziyaret ederek, iki ülke arasında ticari, kültürel ve sosyal ilişkilerin güçlendirilmesi için temasta bulundular. İTSO Yönetimi Kırgızistan heyetini kapıda nezaketle karşıladı.

Geçtiğimiz yıl Hatay’dan Kırgızistan’a giden İTSO Yönetimine ziyarette bulunmanın onurunu yaşadıklarını belirten Kırgızistan Cumhuriyeti Parlamentosu Milletvekili Nurlan Azıgaliev; “Dost ve kardeş ülke Kırgızistan’dan Hatay halkımıza selam getirdik. Ziyaretten amacımız sosyal ticari, kültürel ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz. Ülkemizde yatırım yapmak, ticaret yapmak isteyen Hataylı iş insanlarımızla birlikte çalışmak istiyoruz. Kırgızistan tarım, hayvancılık, turizm, bilişim teknolojileri başta olmak üzere birçok yönünden önemli bir potansiyele sahip. Burada amacımız ikili görüşmeler yaparak birbirimizden istifade etmektir. Sizleri Kırgızistan’a ülkemize davet ediyoruz. Kapımız sizlere her zaman açık” dedi.

Yeter; “Sosyal Kültürel Bağlarımızı Güçlendirmeliyiz”

Ziyaretten ötürü memnuniyetini dile getiren İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter ise Kırgız heyetine İskenderun ve bölge ekonomisi hakkında bilgiler vererek; “Siz değerli Kırgız dostlarımızı Hatay İskenderun’da görmek ve odamızda ağırlamak bizleri çok memnun etmektedir. Şehrimize ve odamıza hoş geldiniz diyor, sizleri saygılarımla selamlıyorum. Türkiye’nin en güney bölgesindeki Hatay ilimiz, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Toprağının bereketli ve ikliminin elverişli oluşu; bölgeyi yüzyıllar boyunca tercih edilen bir yerleşim yeri haline getirmiştir. Birçok medeniyetin izlerini taşıyan Hatay, sahip olduğu kültürel mirasa ilave olarak günümüzde de Türkiye’nin önde gelen ticaret ve üretim merkezlerinden biri olmuştur.

Bölgemiz istatistiklerle değerlendirildiğinde; Hatay’ın ve İskenderun’un Türkiye ekonomisindeki önemi daha da belirgin hale gelmektedir. 2021 yılı itibariyle Hatay’ın nüfusu 1 milyon 670 bin 712 kişi olurken, İskenderun’un nüfusu ise 250 bin 964 civarındadır. 2021 yılında Hataylı firmalar tarafından 6,32 Milyar dolarlık ithalat yapılırken, yılın aynı döneminde ilimizden 4,04 Milyar dolarlık ihracat gerçekleştiği görülmektedir. Bu veriler değerlendirildiğinde Hatay ülke genelinde, en fazla ithalat yapan 7. İl olurken, en fazla ihracat yapan 9. il konumunda olmaktadır. Sanayi üretimi ve lojistik hizmetlerdeki başarısı dikkate alındığında İskenderun, Hatay’ın elde ettiği başarılarda büyük pay sahibi olmaktadır. Sanayinin lokomotifi olan demir çelik sektörü, ülkemizde ve bölgemizde oldukça gelişmiştir. İskenderun Körfez Bölgesi’nin çelik üretim kapasitesi, ülkemizin toplam kapasitesinin yaklaşık 3’te 1’lik bölümünü oluşturmaktadır. Hatay İskenderun, ham çelik ve yassı çelik üretiminde Türkiye’de 1. sırada yer almaktadır. Bu özellikleriyle bölgemiz, demir çelik endüstrisinin ülkemizdeki önemli üretim ve ihracat merkezlerinden biri olmaktadır.

Türkiye’de otomotiv sanayinin üretim girişimlerine paralel olarak, ilk filtre fabrikası 1966 yılında İskenderun Hatay’da kurulmuştur. Bu yönüyle Hatay İskenderun, filtre sektörünün Türkiye’deki üretim merkezi halini almıştır. Türkiye’de üretilen içten yanmalı motor filtrelerinin yaklaşık %60-65’lik bölümü bölgemizde üretilmekte ve Hatay’dan yaklaşık 80 ülkeye ihraç edilmektedir.

Bir körfez ve sınır kenti olan Hatay, ticaret merkezlerini birbirine bağlayan coğrafi konumu ile uluslararası arenada stratejik öneme sahiptir. Bölgemiz, Avrupa’nın Ortadoğu’ya ve Kuzey Afrika’ya bağlanmasında kapı işlevi görmekte olup; denizyolu, karayolu ve demiryolu bağlantı noktalarının merkezi konumundadır. Ayrıca ilimiz tarım, turizm ve su ürünleri sektörlerinde de önemli potansiyele sahiptir. Körfeziyle, doğal güzellikleriyle ve verimli topraklarıyla Hatay, sektör yelpazesi çok geniş bir ticaret kentidir.

Bu noktada, kardeş ülkelerimizin yatırımcılarını ve iş insanlarını, birlikte ticaret yapabilmek için bölgemize bekliyoruz. Özellikle sizlere kısaca tanıtmaya çalıştığım sektörlerde önemli bir birikim, deneyim ve uluslararası bağlantılara sahip olduğumuz için, her türlü ticari girişiminizde yanınızda olacağımızı bilmenizi istiyoruz. Aynı şekilde, bölgemizde faaliyet gösteren ve yurtdışındaki yatırım olanaklarını değerlendirmek isteyen iş insanlarımızı da, Kırgızistan’a yatırım yapmaları konusunda teşvik ediyoruz. Dolayısıyla birlikte çalışmak ve kazanmak için, tüm imkânları değerlendirmemiz gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Toplantının ikinci bölümünde ise Kırgızistan Cumhuriyeti Parlamentosu Milletvekili Nurlan Azıgaliev, Kırgızistan’ın ekonomik potansiyeli ile ilgili sine vizyon destekli teknik bilgiler verdi.

Toplantıda, Kırgız heyeti ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi, meclis üyeleri ve iş insanları karşılıklı fikir alış verişinde bulunarak yaptıkları ticari faaliyetleri anlattılar.

Ziyaret sonunda Kırgızistan Cumhuriyeti Parlamentosu Milletvekili Nurlan Azıgaliev, İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yetere, Ülkesinin yöresel kıyafeti ve Kırgız kültürünü yansıtan hediyeler armağan ederken, İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter’de Kırgız heyetine plaket takdim etti.

Ziyaret sonunda, Kırgızistan Cumhuriyeti Parlamentosu Milletvekili Nurlan Azıgaliev, İTSO Ziyaretçi defterine de duygu ve düşüncelerini aktardı.

İş İnsanlarından Karşılıklı İkili Temaslar

Kırgızistan heyetinde, Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Öküraliye, Kırgızistan Ankara Büyükelçiliği 3. Katibi Kayanbek Ulu, Kırgızistan KC Karabalta Belediye Başkanı Daniar Shaakirbaev Kızılkiya Belediye Başkanı Asilbek Matkalıkov Kızılbek Belediyesi Yatırım Uzmanı Almazbek Shamurazev, İş adamları Dzburabek Dzhuraev, Berdikul Abdıbatıov, KC Celal-ı Abad şehir meclis başkanı Nurtilek Orozbaev, meclis üyeleri Adilbek Coroboev, Maksat Cusupbekov ve beraberindeki heyet İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi meclis üyeleri ve iş insanları ile ikili temasta bulundular.

Kırgızistan heyetinin ziyaretinde, İTSO Başkan Yardımcıları Muhsin Yeter, Mahir Taner, İTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Selma Yılmaz, Yusuf Yılmaz, Raşit Özyurt, Mehmet Ünüvar, meclis üyeleri, iş insanları İTSO Genel Sekreteri Figen Gül Dönmez yer aldı. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here