KESK’ten İş Bırakma Eylemi!

0
73

soma-kesk1Dönem Sözcüsü Mustafa Ünsal; “Soma’da Yaşanan Bir Kaza Değil, Açık Bir İş Cinayetidir!”

Geçtiğimiz günlerde Soma’da yaşanan maden ocağı patlamasıyla ilgili bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştiren KESK’e bağlı sendika üyeleri, kortej halinde Üst geçitten Atatürk Anıt Alanına kadar sloganlar eşliğinde yürüdüler. Burada konuşan KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Ünsal; “Soma’da yüzlerce işçinin canına mal olan patlama bir kaza değil, yeterli iş güvenliği tedbiri alınmadığı için göz göre göre gelen bir iş cinayetidir” dedi.

KESk’in yürüyüşüne TMMOB, Sol Cephe İskenderun ve Fikir Kulüpleri Fedrasyonu da eşlik etti. Kortej esnasında yol güzergâhında bulunan bir çok vatandaşlar, bu gösteriye alkışlarla destek verdiler.

soma-kesk2

Atatürk Anıt Alanında toplanan kalabalığa seslenen Ünsal, 12 yıllık AKP iktidarı döneminde iş cinayetlerinde 12 bini aşkın işçinin yaşamını yitirdiğini ifade ederek; “Ülkemizi iş cinayetlerinde Dünyada 3. Avrupa’da ise 1. sıraya getirmiştir. Soma’da yaşanan katliam, bugüne kadar yaşanan iş cinayetlerinin en son ve en acı halkası olmuştur. Türkiye’de her yıl maden ocaklarında onlarca işçinin iş cinayetine kurban gitmesine rağmen bugüne kadar yaşanan ölümler karşısında hiçbir önlem alınmamış, göstermelik denetimler yapılmış, madenlerdeki çalışma koşulları ile ilgili en temel sorunlar göz ardı edilerek, katliam gibi cinayete resmen davetiye çıkarılmıştır. Soma’da yaşanan iş cinayetinin temel nedeni, yıllardır bütün itirazlara rağmen ısrarla hayata geçirilen özelleştirme ve taşeron çalıştırma sisteminin resmi devlet politikası haline getirilmesidir. Bugüne kadar yaşanan işçi cinayetlerinde olduğu gibi, son olarak Soma’da meydana gelen katliamın sorumlusu güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştıran, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri almayı maliyet unsuru olarak gören, gözünü kar hırsı bürümüş patronlar ve AKP Hükümetidir” dedi.

soma-kesk3

29 Nisan’da üç muhalefet partisinin Soma’daki maden ocaklarının araştırılması için ortak önerge verdiğini ancak söz konusu önergenin AKP tarafından reddedildiğini de hatırlatan Ünsal; “Hükümetin, madenlerin denetlenmesi ile ilgili önergeleri reddettiği düşünüldüğünde, Soma’da yaşanan cinayetin asıl failinin kim olduğu daha iyi anlaşılmaktadır” dedi.

Yapılabilecekler konusuna da değinen Ünsal; “Buradan İnsanların çektiği acıları timsah gözyaşları ile izleyen sermaye ve onun işbirlikçisi AKP hükümetine sesleniyoruz. Öncelikle yeni acılar yaşanmaması için tüm maden ocakları iş güvenliği açısından yandaş olmayan bilimsel kurumlar ve üniversitelerce denetlenmeli ve denetimler sistematik olarak yapılmalıdır. Dünyadaki geri kalmış birkaç ülke dışında her ülkede zorunlu olan kurtarma odaları sistemi derhal hayata geçirmelidir. Derhal failler cezalandırılmalı, işçilerin sağlığı ve güvenliğini yok sayan başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere sorumlular hesap vermelidir. Daha fazla ölümlerin yaşanmaması için, TBMM’de tartışılan ve taşeronluğu yasal hale getirecek torba yasa derhal geri çekilmeli, taşeron çalışma yasaklanmalıdır!” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here