Karasun Manuk (Kırk Şehitler), İskenderun’da Ayinle Anıldı

0
69

İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesinde, hem kilisenin isim bayramı kutlaması hem de ‘40 Şehitleri Anma’ ayini gerçekleştirildi. İskenderun’da her yıl gerçekleştirilen isim günü ayini, İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi ve Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Avedis Tabaşyan önderliğinde gerçekleştirildi.

Kutsal ayine İstanbul’dan Başpapaz Kevork Çınaryan ile Okuyucular Artür Bağdasaryan, Erkan Karbetyan ve Yusuf Tabaş da ilahiler eşliğinde iştirak ettiler.

İki yıldır devam eden Coronavirüs Salgını dolayısıyla, bu yıl da “İman Gezisi” yolculuğuna diğer illerden katılım olmazken, Covid-19 tedbirleri alınarak gerçekleştirilen ayine, İskenderun cemaatinden de az sayıda vatandaş katılım gösterdi. Duaların edildiği, ilahilerin okunduğu ve kutsal ekmeğin dağıtıldığı ayinde Peder Tabaşyan, bugüne özel bir de vaaz verdi.

Kırk Şehitleri Anma Gününün özel bir gün olduğuna işaret eden Peder Tabaşyan; “Bizler için her sene oruç devresinin yarısından sonraki Cumartesi günü Karasun Manuk günüdür, yani Kırk Şehitleri anma günü! Bugün bizler için önemli ve kutsal bir gündür.

Son iki senedir, pandemiden ötürü kiliselerimizde çok kalabalıklar gelmeden bugünleri kutluyorduk. Bu yıl da pek kalabalık değiliz. Sevgili Patriğimiz II. Sahak Maşalyan da çok gelmek istedi, burada olmak istedi ancak Pandemi ortamından dolayı kendisi de gelemedi. Bizlere selamlarını, sevgilerini ve bereketini gönderdi.

Biz ayinlerimizi önce Kayseri de şimdi da burada İskenderun’da gerçekleştiriyoruz. Rabbin Kelamını ve Azizlerimizi anmaya çalışıyoruz. Bu adetlerimiz, Rabbin bizlere verdiği güçle her daim olsun. Kiliselerimiz Azizlerimizin adlarıyla açılmış ve kutsanmıştır. Hep bir örnek, hep bir yaşam ve hep bir alıntı olarak her zaman hayatımızda yaşamışlar, var olmuşlar ve var olacaklardır. Rab sizleri korusun ve daim etin” diye konuştu.

Karasun Manuk (40 Şehitler) hakkında da vaaz veren Tabaşyan, 4’cü yüzyılda Sivas’ta Roma İmparatorluğu Ordusuna mensup Hristiyan İmanlısı 40 Genç Askerin, imanlarından vazgeçmeleri için Romalı askerler tarafından soğuk bir havada göle sokulduklarını, imanlarından vazgeçmedikleri için orada donarak öldüklerini ve şehit olduklarını anlattı. Ebedi mutluluğa ulaşmak için inançlı olmak gerektiğine de işaret eden Tabaşyan, dürüstlük ve doğruluğun altını çizerek Tanrı’nın ebedi mutluluğuna kavuşmak için bunların gerekliliğine değindi.

Ermeni Cemaati İskenderun Vakıf Başkanı Garbis Kısadur ile Başkan Yardımcısı Mikail Tabaş’ın da iştirak ettiği ayin sonrasında mezarlık ziyareti de yapıldı. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here