Kadir Gecesi

0
61

Günaydın sevgili okuyucularım, nasılsınız bu sabah? Bu sabahın bir özelliği var diğer sabahlara benzemeyen, çünkü Kadir Gecesinden bağlandık bu sabaha…

Kadir Gecesinin ayrı bir ağırlığı vardır. Size de böyle geliyor mu bilmem, ben öyle algılıyorum? Sanki gökyüzünde ve yeryüzünde binlerce melek harıl-harıl bu geceye hazırlanıyorlar!

Kuran’ı Kerim ‘Kadir gecesi nedir, sen bilir misin?’ diye sorarak başlar Kadir Gecesini anlatmaya ve devam eder. “…Doğrusu biz Kuran’ı Kadir Gecesinde indirdik. Sen bilir misin Kadir gecesinin ne olduğunu? Bilsen Kadir Gecesi 1000 aydan hayırlı bir gecedir. Bu gece Melekler ve Kutsal Ruh Rablerinin izni ile her türlü iş için inerler yeryüzüne ve tanyerinin ağarmasına dek yeryüzü esenlik içinde kalır, selam olsun bu kutsal geceye…”

Ve gerçekten biz bu müthiş idrake erebilir miyiz ki bu gecenin 1000 aydan hayırlı olduğunu algılayabilelim? Dilerim ki öyle olsun. İnanırız kuşkusuz ama ne kadar idrak etme yeterliğimiz var onu bilemiyorum. Bildiğim tek bir şey var. Dualar yanıtsız kalmaz ve eğer melekler bir bayram heyecanı ile yeryüzüne inip, bizim dileklerimizi toparlamak için dolaşıp bizleri kutsayacak olduktan ve koca bir gece bizimle olacak olduktan sonra demek bize verilen bir değer var ve biz bu değere layık olmaya çalışmalıyız. Ve dualarımızı etmeliyiz ‘Allah’ım lütfen’ diye başlayan ve teşekkürle devam eden.

Çocukluğumdan beri bu geceyi ayakta geçirmek istemişimdir ancak o kadar yoğun bir şekilde görünmeyeni görebileceğimi düşündüğümden göreceğim şeyi algılayabilir miyim? Anlayabilir miyim? Minik beynim, bedenimden büyük yüreğim buna dayanabilir mi? diye müthiş bir ağırlığa ve yoğunluğa girdiğimden bu gecelerin hiç birinde sabahı bulamadı gözlerim. Ancak dualarımı yolladım ve yanıtımı her zaman aldım ve her zaman alacağımı biliyorum. Ben istedikçe o verecek hatta on misli, bunu da biliyorum yeter ki kendime sırtımı dönmeyim?

Ve sevgili okuyucularım havaya girdim az sonra korkarım eriyip gideceğim valla… Ancak erimek güzel, güzel olmasına ama yalnız erimektense beni bekleyenlerle erimek daha anlamlı olacağından kalkıp gitmeliyim. Ve bu korktuğum yoğunluktan çıkmam içinde aslında rahat ve özgür olmamalıyım dualarımda.

Ve azıcık bilgi toparladım ilgilenenler için, benim çok işime yarıyor, dilerim sizin de bilgi ve inanç dağarcığınıza katkıda bulunabilir. Sağlık ve sevgiyle kalalım sevgili okuyucularım. Kadir Gecemiz ve kutsal saydığınız bütün gecelerimiz ve gündüzleriniz kutlu sağlıklı ve mutlu olsun. Yase

Kadir Gecesi Bin Aydan Hayırlıdır

Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin?

Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. (Kadir sûresi, 97/ 1-5)

Kadir Gecesi hakkında yorumlarda; bu sûrenin inişi hakkında değişik rivâyetler vardır. Bunlardan biri şöyledir:

Bir kere Rasûlüllah (s.a.s) Ashab-ı Kirâma İsrailoğullarından birinin, silahını kuşanarak Allah yolunda bin sene cihad ettiğini bildirmişti. Ashabın buna hayret etmeleri üzerine Cenabı Hak bu Kadir sûresini indirmiştir. (Tecrîd-Sarîh Tercemesi, VI, 313).

Bu geceye Kadir gecesi denilmesi şeref ve kıymetinden dolayıdır. Çünkü:

a) Kur’ân-ı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır.

b) Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha faziletlidir.

c) Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler Allah Teâlâ’nın ezelî kaza ve takdiri ile ilgili meleklere bu gece bildirilir. (Tecrîdi Sarih Tercemesi, VI, 312).

d) Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayıda melek iner.

e) Bu gece tanyerinin ağarmasına kadar esenliktir, her türlü kötülükten uzaktır. Yeryüzüne inen melekler uğradıkları her mü’mine selam verirler.

Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber genellikle Ramazan’ın yirmi yedinci gecesinde olduğu tercih edilmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s) bunun kesinlikle hangi gece olduğunu belirtmemiş, ancak; “Siz Kadir gecesini Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız

“Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır” (Buhârî, Kadir, 1).

Kadir gecesinde neler yapılabilir:

Kadir gecesini, namaz kılarak, Kur’ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfâr ederek ve dua yaparak değerlendirmeli.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here