Ek Ders Ücretlerini Gasp Eden Düzenleme Yargıya Taşındı!

0
65

Eğitim İş Sendikası, Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerini Gasp Eden Düzenlemeyi Yargıya Taşıdı

Cibaroğulları; “Öğretmenler, Lütuf Değil, Toplu Sözleşmeyle Belirlenmiş Olan Haklarını İstiyor”

Eğitim İş Sendikası Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Sinan Cibaroğulları, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından 23 Eylül 2020 tarihinde yayımlanan ek ders ücretlerine ilişkin yazıyı, ‘Pandemiyi fırsata çevirme çabası’ olarak nitelendirdi.

Söz konusu yazıyla eğitim emekçilerinin ‘yine’ hedef alındığını savunan Cibaroğulları; “Bu düzenlemeyle tüm öğretmenler mağdur edilecektir. Öğretmenlerin ek dersle bile iki yakasını bir araya getiremediği ortadayken ve dolayısıyla eğitim emekçileri yoksulluk sınırının altında yaşarken dayatılmaya çalışılan bu uygulama, kabul edilemez.

Öğretmenlerimiz zaman mefhumu gözetmeden sabah, akşam, hafta sonu demeden canla başla öğrencilerine ulaşmaya, onları bu zor dönemden en az kayıpla kurtarmaya çalışırken hükümetin toplu sözleşme hükümlerine aykırı davranması, öğretmenlerin kazanılmış haklarını yok sayması en basit ifadeyle akıl tutulmasıdır ve buna izin verilmeyecektir.

Şunu özellikle belirtmek gerekir ki öğretmenler her zamanki gibi görevlerinin başındadır ve canla başla çalışmaktadır. Geçtiğimiz günlerde anne babası canlı dersteyken 7. kattan düşüp yirmi aylıkken vefat eden ve hepimizi yasa boğan yavrumuzun acısı yüreklerdedir” diye konuştu.

Öğretmenlerin kimseden lütuf istemediğini, hakları olanı, toplu sözleşmeyle belirlenmiş olan haklarını istediğini bir kez daha hatırlatan Cibaroğulları; “İlgili toplu sözleşmede ‘öğretmenden kaynaklı olmayan nedenlerle eğitim öğretime ara verilmesi hallerinde öğretmenlerin gelir kaybına uğramaması’ yönünde hüküm bulunmaktadır. Hükümet toplu sözleşmede yer alan maddeye aykırı davranmakta ve öğretmenlerin kazanılmış haklarını hiçe saymaktadır.

Öğretmen, ek dersini tam almış olsa bile maaşı yönünden yoksulluk sınırının altında olduğu açıktır. Hal böyleyken bu durumlarının az da olsa hafifleticisi olan ek derslerinin gasp edilmesiyle öğretmenler ekonomik olarak daha da yıkıma uğrayacaktır. Bu nedenle bu dayatmayı kabul etmiyoruz. Yapılması gereken şey, haftalık ders çizelgelerinin hazırlanıp bu çizelgelere göre tüm öğretmenlere ders ücreti ödenmesidir.

Bu nedenlerle MEB tarafından yapılan gasp düzenlemesi, Eğitim-İş Genel Merkezimiz tarafından Danıştay nezdinde yargıya taşınmıştır. Düzenlemenin yarattığı hak kayıplarının telafisi için örgütlülüğümüzden gelen demokratik ve hukuksal tüm haklarımızı kullanmaktan geri durmayacağız. Eğitim-İş olarak her zaman olduğu gibi haksızlıklara ve hukuksuzluklara karşı durmaya devam etmeye, üyelerimiz ve tüm eğitim ve bilim iş görenleri ile birlikte mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here