İTSO Başkanı Yılmaz, İhracat Rakamlarını Açıkladı

0
50

ihracat rakamları22013 Yılının İlk Çeyreğinde 547 Milyon Dolarlık İhracat Gerçekleştirildi

İskenderun’daki ihracat rakamları hakkında bilgilendirmelerde bulunan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Levent Yılmaz, 2012 yılının ilk çeyreğinde İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’na tasdik olunarak yapılan ihracat miktarının 442 milyon dolarken, 2013 yılının ilk çeyreğinde %23’lük bir artışla 547 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti.

İTSO Başkanı Levent Yılmaz, geçtiğimiz gün gerçekleştirilen Oda Meclisinde yaptığı açıklamalarda ihracat rakamları hakkında da bilgiler verdi. İhracat rakamlarının İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’na onaylatılan ihracat belgeleri olduğunun altını çizen Başkan Yılmaz; “İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’na tasdik olunarak; Amerika Birleşik Devletleri’nden Mısır’a, Hindistan’dan İsviçre’ye,  dünyanın dört bir yanındaki ülkelere ihracat yapılmaktadır.  Avrupa, Afrika, Asya ve Amerika kıtalarında bulunan, her ay ortalama 55 ülkeye birçok kalemde ihracat gerçekleştirilmektedir.

Demir Ve Çelik, Lokomotif Sektörü

2013 yılının ilk çeyreğinde yapılan 547 milyon dolarlık ihracat miktarının 262 milyon dolarlık, yani %47’lik bölümünü bölgemizin lokomotif sektörü olan demir ve çelik sektörü sırtlamıştır. Demir ve Çelik sektörü her geçen gün kendini aşmakta, iç ve dış piyasada ilerleme kaydetmektedir. Demir Çelik sektörünün yanı sıra İskenderun’a katma değer katan diğer sektörlere örnek verecek olursak; İskenderun’un gurur kaynağı olan ve her daim istikrarlı bir grafik çizen filtre sektörü ise 2013 yılının ilk çeyreğinde 9,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiştir.

Su ürünleri (Balık) ihracatımız yine ilk üç ay baz alındığında 4,5 milyon dolar civarındadır. İçlerinde limon, elma, portakal, sarma yaprağı, maydanoz ve bunun gibi gıda ürünlerinin bulunduğu, muhtelif gıda olarak genellediğimiz ihracat kalemimizde ise ilk çeyrekte 14,4 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirilmiştir.

Hatay’da İşsizlik ve istihdam rakamlarına değinirsek; Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan verilere göre ilimizin işsizlik ve istihdam oranları en son 2011 yılı itibariyle açıklanmış olup; işsizlik oranı % 10,8, istihdam oranı % 40,9 ve işgücüne katılım oranı %45,8 olarak belirtilmiştir” şeklinde konuştu.

2011 yılından sonra işsizlik rakamlarının il bazında yayınlanmaksızın bölgelere ayrılarak duyurulmaya başlandığını da ifade eden İTSO Başkanı Yılmaz; “Yine Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan bilgilere göre TR63 yani Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerini kapsayan bölgenin 2012 yılı işsizlik oranı % 10,4’tür.

Bu oranı yaş gruplarına göre detaylandırdığımızda 15-19 yaş aralığındaki işsizlik oranı %19,7, 20-24 yaş aralığındaki işsizlik oranı % 20,1, 25-29 yaş aralığındaki işsizlik oranı % 11,6, 35-54 yaş aralığı işsizlik oranı % 7,8 ve 55 yaş üstü işsizlik oranı % 4,2 olarak belirtilmiştir.

Ayrıca 2012 yılı baz alınarak Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illeri değerlendirildiğinde; istihdam oranı %43 ve işgücüne katılım oranı % 48,3 olarak tespit edilmiştir” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here