İSTE’de Lisansüstü Eğitim Enstitüleri Tek Çatı Altında Toplanıyor

0
27

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) kaynaklarını en etkin biçimde kullanmak için lisansüstü eğitim enstitülerini tek çatı altında topluyor.

Kurulduğu günden bu yana başarılarıyla adından sıkça söz ettiren İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), Yüksek Öğrenim Kurumu’nun (YÖK) kaynakların etkin ve verimli kullanılmasına yönelik tavsiyesine ve dünyanın önde gelen üniversitelerinin uygulamalarına paralel olarak lisansüstü eğitim enstitülerini Lisansüstü Eğitim Enstitüsü çatısı altında topluyor. Eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürülebilir kaliteye odaklanarak, en verimli, çağdaş ve nitelikli düzeyde tutmak ve tüm bunları ülkemiz ihtiyaçlarına uygun ve çevik yapıda gerçekleştirmek için çalışmalarına hız kesmeden devam eden İSTE’nin bu adımı, idari hizmetlerin daha verimli, etkin ve hızlı gerçekleştirilmesine; personel ve diğer kaynakların yerinde kullanılarak büyümeye devam edilmesine hizmet edecek. Bu sayede, İSTE ilke ve hedeflerine ulaşmada sürekli geliştirici, birleştirici, bütünleştirici ve ahenkli iş birliği ve koordinasyon sağlanmış olunacak.

Enstitüler bünyesinde sürdürülen lisansüstü eğitim için herhangi bir anabilim dalı sayısı kısıtlaması bulunmadığından birleşme ile bir yandan idari süreçler daha verimli hale getirilirken diğer yandan öğretim üyesi potansiyeli daha verimli biçimde kullanılabilecek ve disiplinler arası bir bakış açısı ve alanlar arası iş birliği ile bilimsel üretime katkı sunma imkânı da artırılmış olacak. Üniversitelerin bünyesinde bulunan enstitülerin akademik teşkilatlanmasında her biri için bir müdür, iki müdür yardımcısı, enstitü sekreteri ve memurlar bulunmakta, bunların çoğunda ise anabilim dalı ya bulunmamakta ya da çok az sayıda bulunmaktadır. Kaynakların daha etkin kullanımının önem arz ettiği günümüzde toplam kalite yönetimi kapsamında uygulamaya geçirilen birleşme kararı ile personel ve diğer tüm kaynaklar etkili ve verimli kullanılabilir hale gelecek.

Birleşme ile İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Enerji Enstitüsü, Taşımacılık ve Lojistik Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü ile pasif durumda olan Çevre ve Deniz Bilimleri Enstitüsü, Demir Çelik Enstitüsü ve Bilişim Enstitüsü kapatılarak yerine 06.02.2021 tarih 3518 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı İSTE Lisansüstü Eğitim Enstitüsü kurulmuştur. Bu karar neticesinde bu yeni akademik yapılanmada tüm lisansüstü öğrenciler “Lisansüstü Eğitim Enstitüsü” mezunu olurken, kayıt yaptıracakları anabilim dallarına göre yüksek lisans veya doktora tezi hazırlayabilecekler.

Hedefimiz Nitelikli ve Verimli Eğitim Öğretim

Konu ile ilgili bir değerlendirme yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci; “İskenderun Teknik Üniversitesi hem personel hem de maddi kaynaklarını etkin ve verimli kullanmak için ortak bir karar ile YÖK’ün de tavsiye ettiği biçimde bu birleşme teklifini yapmış ve teklifimiz kabul edilerek 6 Şubat’ta Resmî Gazete ’de yayımlanmıştır. Kaynakların daha doğru kullanıldığı, eğitim ve öğretim kalitesinin arttığı ve çoklu disiplinlerin bir arada olacağı bu sistem Yükseköğretim Kurulumuz (YÖK) ve Cumhurbaşkanlığımızca da desteklenmektedir. Ülkemizdeki diğer üniversitelerde olduğu gibi üniversitemizde de enstitüler tek çatı altında birleşmiştir. Enstitülerimiz altında bulanan anabilim dallarımız faaliyettedir. Bu durum öğrenci sayısını artması yönünde de olumlu katkı sunacaktır.

Mevcut yüksek lisans ve doktora programlarında kayıtlı öğrenciler bu birleşmeden etkilenmeyecek ve eğitim öğretim faaliyetlerine Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (İSTE-LES) bünyesinde aynen devam edeceklerdir. Birleşme sayesinde enstitü öğrencilerimiz hızlı ve verimli olarak işlemlerini gerçekleştireceklerdir. Her öğrenci kişisel gelişimi ve akademik yönden etkinliğini arttırmak için artık her alanda, istediği dersleri alabilecek ve istediği konularda daha etkin olmak adına rahatlıkla hareket edebileceklerdir. Bu değişiklik eğitim-öğretim faaliyetlerini güçlendirerek öğrencilerimizin tüm bölümlerdeki derslerden daha rahat faydalanmasına olanak sağlayacaktır.

Kapatılan Enstitülerimizde şimdiye kadar görev yapan tüm müdür, müdür yardımcısı, enstitü sekreteri ve görevli personele teşekkür ediyor, yeni kurulan Lisansüstü Eğitim Enstitümüz İSTE-LES’in üniversitemize, öğrenci ve personelimize, İskenderun’a ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here