İSTE, Hidrojenle Çalışacak Otomobil İçin Düğmeye Bastı!

0
180

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Hidrojen Teknolojileri Öğrenci Topluluğu’nun isteC-H2 isimli Hidrojenli Otomobil Tasarımı ve Üretimi Projesi’nin ön tanıtımı İskenderun Primall AVM Sanat Galerisi’nde yapıldı.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Hidrojen Teknolojileri Öğrenci Topluluğu’nun, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli’nin ev sahipliğinde gerçekleştirdiği isteC-H2 aracının isimli hidrojen yakıtlı aracın ön tanıtım merasimine, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden ve İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil ile birlikte çok sayıda misafir, sanayi ve iş dünyasının temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Yoğun ilgi gösterilen tanıtım programında, bugüne kadar yapılan çalışmaları özetleyen bir video gösterildi ve isteC-H2 isimli hidrojenli aracın İSTE-TTO’daki (İSTE Teknoloji Transfer Ofisi) 3 boyutlu yazıcıda üretilen prototipi sergilendi. Hidrojen Teknolojileri Topluluğu Akademik danışmanları; Topluluk Başkanı İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Mekatronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi M. Kaan Baltacıoğlu ve Proje Koordinatörü İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Mekatronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi M. Hakan Demir katılımcılara teknik detaylar ile ilgili bilgiler verdiler.

Törende kısa bir açılış konuşması yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; “Bugün ölçeklendirilmiş küçük bir prototip hidrojenli araç ile karşımıza çıkan öğrenci arkadaşlarımıza diyorum ki: küçüğünü yapan, büyüğünü de yapar. Prototipini yapan, gerçeğini de yapar. Tasarımını yapan, üretimini de yapar. Sizlere güveniyoruz. Bugün biz burada sizin arkanızda olduğumuzu göstermek için toplandık. Sizlere çok teşekkür ediyoruz. Teknoversite olarak, teknoloji üretmeyi hedefine alan, azimli ve kararlı öğrencilerimizin her zaman yanındayız’’ dedi.

Geçen sene İSTE’de üretilen elektrikli araçtan sonra yeni hedeflerinin geleceğin çevreci teknolojilerinden birisi olan hidrojen yakıtlı bir otomobil yapmak olduğunu söyleyen İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, gündemden her zaman daha önde olunmasını gerektiğini belirterek; “Konuşulan teknolojiyi değil, hayal edilen geleceğin teknolojisini hep birlikte hayata geçirelim!” şeklinde konuştu.

Hidrojen Teknolojileri Topluluğu Akademik danışmanları; Topluluk Başkanı İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Mekatronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi M. Kaan Baltacıoğlu, Proje Koordinatörü İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Mekatronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi M. Hakan Demir’e ve projeye emek veren tüm öğrencilere teşekkür eden Rektör Prof. Türkay Dereli, projenin finansmanı için öğrencilere destek olunmasını ve sahip çıkılmasının gerektiğinin altını çizerek; “İSTE Hidrojen Teknolojileri Öğrenci Topluluğu’nun bu çevreci verimlilik teknolojisi geliştirme yolculuğunda beraber yürüyen, yürüyecek ve hidrojen enerjili otomobil üretimi sürecinde maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen ve esirgemeyecek tüm sponsorlarımıza, bilimseverlere ve teknoloji dostlarına şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.

İSTE’de yapılan bilimsel ve teknolojik çalışmaların takdire şayan olduğunu belirten İskenderun Kaymakamı İskender Yönden; “Gençlerimizin gözünün içerisine baktığımızda, yapabileceklerine olan inancı görebiliyorsunuz. Sayın Rektörümüzün de söylediği gibi; küçüğünü yaptıysak, büyüğünü de yaparız. Öncelikle öğrencilerimize güvenmemiz ve onları desteklememiz gerekiyor” dedi.

İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil ise; “Üniversite bizim, çok büyük destek olmamız lazım. Emek verip büyük mesafeler kat eden öğrencilerimizi ve hocalarımızı tebrik ediyorum. Biz de İskenderun Belediyesi olarak ne yapmamız gerekiyorsa yardım edeceğiz” dedi.

İskenderun halkının tüm gün süren tanıtıma ve projeye olan ilgisi, İSTE Hidrojen Teknolojileri Öğrenci Topluluğu’nu çok mutlu etti. Gün sonunda motivasyonları ve özgüvenleri yükselen öğrenciler, kapanışın ardından kendi aralarında kısa bir toplantı yaparak sonraki adımları ve süreçteki stratejilerini görüşerek programı sonlandırdılar.