Istakoz Tersten Sessizce Yürür

0
168

Garip gibi gözükse de “ters yürüyüş” ıstakozun doğal halidir. Güven duyduğumuz çoğu insanlar, sizle yüz yüze konuşurken tıpkı ıstakoz gibidirler. Geri gidiş şeklinde oyunlar oynar. Güven duymak istediğim kimselerin ani oyunlarıyla sendelesem dahi, hayat tecrübem beni kesinlikle yanıltmaz.

Geçenlerde “hayata dair” bir yerlerde bir yazı okumuştum. Okuduğum öyküden çok amaçlı şeyler çıkardım. Sizlerde bu okuduğumdan bir şeyler çıkartın. Hayatımızın her döneminde karşılaştığımız bazı insanların ters ve düzlüklerine bariz bir örnektir.

“…Genç bir ıstakoz diğer deniz hayvanları gibi ileriye doğru gitmeyi aklına koymuş. Istakozun amacı, anne ve babasının tüm ısrarlarına rağmen, kendi soyunun makûs talihini yenmek ve diğerleri gibi “Böyle gelmiş böyle gider” dememek adınaymış. Yaşadıkları nehir kıyısında kendi çevresinden uzak, kendi kendine doğru yürümeyi öğrenmeye karar vermiş.

Genç Istakoz, çok yorgun düşse de doğru yürümeyi başarır. Hayatın zorluklarına aldırış etmeden hırsı onu hayatta galip tutar. Ailesi bu başarısını kabullenemez. Zira sisteme baş kaldırmıştır o doğru bildiği yolda yalnız kalmıştır artık. Anne Istakoz kahrından ölür. Baba Istakoz ise oğluna “defol git artık seni aramızda görmek istemiyoruz” der. Ya yeniden bizim gibi olursun seni aramıza alırız ya da bizi terk edersin der. Genç ıstakoz doğru bildiği yolda ilerlemeye devam eder.

Sonunda Dünya’ya açılmaya karar verir. Bu baş kaldırış ıstakoz Dünyasında büyük bir felaket olarak algılanır. Yolda karşılaştığı tüm hemcinsleri ona nefretle bakar. Kurbağalar, kaplumbağalar, sümüklü böcekler bu asi gence alaylı bakarlar. Onun ileriye doğru yürüdükçe dünyanın ters döndüğünü düşünürler.

ıstakoz ile ilgili görsel sonucu

Genç ıstakoz yolun ortasında bir gün; ağzında bir pipo, melankolik ve yapayalnız yaşlı bir ıstakoza rastlar. ‘…Ben de gençken senin gibi öne doğru yürümeyi öğrenmiştim. Başkalarına öğrettim ve sonuçta kazandığıma bak. Yapayalnız yaşıyorum ve kimse benimle artık konuşmuyor. Hastalıklı gibi herkes benden kaçıyor. Yol yakınken vazgeç bu sevdadan oğlum. Başkaları gibi olmaya çalış. Göreceksin o zaman nasıl daha mutlu olacaksın…’ der, yaşlı ıstakoz.

Genç asi, bir an duraksadıktan sonra. “Hayır, amca ben haklıyım” der ve yoluna devam eder. Nereye kadar gitmiştir? Ne elde etmiştir? Bilinmez. Tek bilinen sayısızca bu tür sessiz kahramanlık yapanların, Dünyamızda sayılamayacak kadar az olduklarıdır.

Ne diyelim? Onların yolları hep açık olsun. Hayat savaşında genç ıstakoz gibi doğru olmalıyız. Her ne kadar bazılarımız ters yönde olsa dahi, onların da bir gün ters yönde giderken doğruyu bulacaklarından eminim. Bugün hiç yoktan paranın cazibesinde kaybolan çoğu kişiler; Elde etmek istediği sıhhat ve afiyetten de gittikçe uzaklaşıyor. Ama öyleleri de var ki toplumumuz içerisinde belleklerde kalabiliyorlar.

Çok kısa sürede bölgemde böyle iz bırakan bir “babayiğit” ortaya çıktı. O hiç durmadan çalışıyor, çalışıyor, çalışıyor! Dünya avucunun içinde ufacık kaldı. Hava, Kara ve Deniz, kollarının altında!

Tosyalı bu günlerde yeni bir bölge girişimleriyle dikkat çekiyor. Dünya Demir ve Çelik devleriyle çok güzel bir uğraş içerisinde. Tesislerine, yurdumuzun her köşesinde rastlamak mümkün! Allah her zaman doğruların yanında! Ters yürürken, bir anda doğru yürümeye çalışan Fuat Tosyalı’nın, yaşamımızda nadir görülen başarısı hiçte yabana atılacak cinsten değil. Dünya Demir ve Çelik sektöründe ulaşılması zor, enteresan öyküsüyle, gittikçe basamakları yavaş şekilde tırmandı ve yurdumuzun ihracat başarısına ortak oldu.

Böyle kişilerin şu son günlerde yurdumuza çok ihtiyacı var. Ne olursa olsun, ülkemizin ihtiyaç duyduğu her konuyu titiz şekilde takip ediyor ve katma değerlerimize, katma değerler katıyor. Tebrikler Fuat Tosyalı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here