“İŞKUR AKP’nin Arka Bahçesi mi?”

0
81

refik eryılmaz12Milletvekili Eryılmaz, İŞKUR Hakkındaki İddiaları Meclise Taşıdı…

CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz İş-Kur’un bölgelerde uyguladığı istihdam uygulamaları hakkında kamuoyunda oluşan iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Milletvekili Eryılmaz, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde; “İşkur AKP’nin arka bahçesi mi?” sorusuna yanıt aradı.

İstihdamın korunması, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve işsizliğin önlenmesi faaliyetlerine yardımcı olmak ve işsizlik sigortası hizmetlerini yürütmek üzere faaliyetlerde bulunan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)’a yönelik yerel ve genel seçimlerin yaklaştığı bir süreçte Hatay’da işçi alımlarını arttırdığı, siyasi düşünce ve inançların alım sürecine etki ettiği iddialarına yanıt arayan Eryılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu soruları sordu;

“1-2012, 2013, 2014 yıllarında Hatay genelinde hangi ilçe, belde ve köylerden İŞKUR”a kaç kişi başvuru yapmıştır? Başvuru yapanlardan kaçı hangi ilçe,  belde ve köylerden istihdam edilerek işe yerleştirilmiştir?

2-2012, 2013, 2014 yılları itibariyle İŞKUR Hatay İl Müdürlüğüne kayıtlı işveren kurumu sayısı kaçtır ve bu kurumlar İŞKUR Hatay İl Müdürlüğüne toplamda kaç işgücü istihdam talebinde bulunmuştur?

3-İŞKUR”un işçi alımları hangi kriterlere göre belirlenmektedir? İnsanların inançları ve siyasi düşüncelerinin işgücü alımlarında gerek ön görüşmeler, gerekse takip eden süreçlerde sorulduğu, sorgulandığı, dolayısıyla alıma etkili olduğu iddiaları doğru mudur?

4-İŞKUR”un resmi web sitesine işverenler kayıt yaptırarak iş ilanı verebilmekte ve uygun gördükleri elemanları davet edebilmektedir. İşveren tarafından verilen iş ilanlarında, işveren davet etmeksizin kurumunuzca işverenle görüşülerek işçi gönderiliyor mu? Şayet gönderiliyorsa bu uygulamalardan işverenlere baskı yapıldığı sonucu çıkmıyor mu?

5-2012, 2013, 2014 yıllarında Hatay genelinde kaç Kamu Kurum ve Kuruluşu sürekli ve geçici işçi talebinde bulunmuştur? Bu talepler neticesinde daimi ve geçici statüde istihdam edilen işçi sayısı kaçtır? İstihdam edilen sürekli ve geçici işçilerin devlet bütçesine toplam maliyeti ne kadardır?

6-Türkiye İş Kurumu verdiği hizmetler için yapılan masrafların tamamını veya bir kısmını hizmet götürülen işveren, tarım aracısı ve özel istihdam bürolarından tahsil etmektedir. 2012, 2013, 2014 yıllarında Hatay genelinde İŞKUR tarafından kaç TL tahsilâtta bulunulmuştur?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here