İskenderun Süryani Katolik Kilisesi, İstanbul’dan Misafir Ağırladı

0
890

İskenderun Süryani Katolik Kilisesinde, Türkiye Süryani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Korepiskopos Mgr. Orhan Çanlı’nın yönetiminde bir ayin düzenlendi.

İstanbul Süryani Katolik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Basatemir ve beraberinde İstanbul’dan gelen Süryaniler, geçtiğimiz hafta sonu İskenderun Süryani Katolik Kilisesinde düzenlenen ayine katıldılar.

Patrik Vekili Korepiskopos Mgr. Orhan Çanlı, Vakıf Başkanı Basatemir ve beraberindeki Süryani heyeti, ‘İnanç Ziyaretleri’nde bulunmak amacıyla geldikleri ilimizde hafta sonunu İskenderun’da geçirdiler.

İskenderun Süryani Katolik Kilisesinde düzenlenen ayine İstanbul’dan gelen Süryanilerin yanı sıra, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, İstanbul Süryani Katolik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Basatemir, İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Can Teymur, İskenderun’daki Hristiyan vatandaşlar katılım gösterdi.

Ayin sırasında bir vaaz veren Türkiye Süryani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Korepiskopos Mgr. Orhan Çanlı, vaazında sevginin önemine vurgu yaparak; “Zina etmeyeceksin, adam öldürmeyeceksin, çalmayacaksın, başkasının malına göz dikmeyeceksin. Bu buyrukları dinlediniz ve bundan başka da ne buyruk varsa işte şu sözlerle özetlenmiştir; komşunu kendin gibi seveceksin. Çünkü seven kişi komşusuna kötülük etmez.

Bu nedenle sevmek aslında kutsal yasayı yerine getirmektir. İncili okuduğunuzda aslında bütün İncil’in bize anlatmak istediği misyon ‘Size yeni bir emir veriyorum, birbirinizi seveceksiniz…’ Bütün İncil’in özeti budur. Bütün yasanın temelini bu sevgi prensibi ile bize anlatıyor.

Hristiyan ahlakının altın kuralı nedir diye sorulursa; ‘Sana ne yapılmasını istiyorsan sen de başkasına o şekilde davranacaksın’ cevabı verilir. İşte biz insanlar gerçekten bunları uygularsak dine de ihtiyaç kalmaz, devlet yasalarına da ihtiyaç kalmaz, hiçbir şeye ihtiyaç kalmaz ve birisi bunu gerçekten yapabilirse meleklere eşit biri olur. Bu kural cennetin prensibidir. Eğer bir gün Allah nasip eder cennette yaşamaya nail olursak o zaman göreceğiz ki bu yasa orada öyle yaşanır. Oranın vatandaşı olmanın kuralı, sana ne yapılmasını istiyorsan başkasını onu yapacaksındır” diye konuştu.

İskenderun Süryani Katolik Kilisesinde gerçekleştirilen ayin sonrası kilisenin bahçesinde mütevazı bir kokteyl düzenlendi. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here