İskenderun Polisinden Anlamlı Program

0
125

emniyet etkinlik1İskenderun İlçe Emniyet Müdürlüğü, “Umut Güvercinleri” projesi kapsamında liseli gençlere yönelik tiyatro, sinema ve gezi etkinliklerini devam ettiriyor. Bu programlar doğrultusunda kentimizde değişik lise ve dengi okullarda öğrenim gören 1200 lise öğrencisine Belediye Kültür Merkezi’nde İstiklal Marşı ve M. Akif Ersoy konulu şiir dinletisi, İskenderun Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından sunuldu. İskenderun İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği görevlileri, konuyla ilgili olarak yaptıkları bilgilendirmede şu ifadelere yer verdi;

“Bizi var eden milli ve manevi değerlerimizdir. Günlük hayatın meşguliyetleri bizim bu günlere nasıl geldiğimiz bilincini zayıflatabilir. Biz bu kutsal vatan, bayrak ve marşımızı ne güçlükler altında kazandığımızın bilincini diri tutmalıyız. Bu zamanlar manevi bir desteğe ihtiyaç duyduğumuz en önemli zamanlar. Yeniden dirilmek şart olmuş artık. Körükle basılan havanın demiri erittiği gibi, insanımızı “vatan, millet, bayrak, sancak istiklal sevdası” gibi kutlu bir amaçta birleştirip, yüce bir ortam içerisinde tek yürek, tek beden olmuşçasına dirilten milli bir inkılâba ihtiyaç vardı. Bunu da ancak duygu yüklü bir vatan şiiriyle yapabilirdik.

emniyet etkinlik2

İşte İstiklal Marşı bu amaçla yazdırılmak istenmiş ve bunun için de bir yarışma açılmıştır. Meclisin arzusu üzerine istiklal marşını yazması için Mehmet Akif Ersoy’a teklif götürüldüğünde milli şair, büyük bir heyecanla kabul etmiş; ancak kazanırsa ödül olarak konan 500 lirayı almayacağını, bir hayır kurumuna bağışlayacağını beyan etmişti. Türk Milletinin zaferini, yüceliğini ve bayrağımızın kutsallığını en güzel duygularla anlatan İstiklal Marşı, yarışmaya katılan 724 şiir arasından seçilerek zamanın Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından Büyük Millet Meclisi’nde okundu.

Bütün milletvekillerince büyük bir coşku ve heyecan içerisinde, iki defa ayakta dinlenen İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marş olarak kabul edildi. İstiklal Marşı, bir milletin milli iradesini sonsuza kadar ayakta tutacak ve besleyecek kudrette bir dil abidesidir. Türk milletinin maşeri vicdanına onun kadar yakışan bir başka şiirimiz yoktur. Bayrağımız ve milletimiz, ezelden beri olduğu gibi, ebediyete kadar birbirinden ayrılmayacak ve yok olmayacaktır. Mehmet Âkif Ersoy İstiklâl Marşı’nı, şiirlerini topladığı Safahat’ına dahil etmemiş ve İstiklâl Marşı’nın Türk Milleti’nin eseri olduğunu beyan etmiştir.”

Ses ve ışık efektleriyle süslenip yetenekli öğrenciler tarafından okunan marşın, 12 Mart 1921 günü Millet Meclisinde okunduğu gibi aynı coşkuyu uyandırması, aynı şekilde defalarca ayakta alkışlanması salonda bulunan herkese tarifi imkansız heyecanlı dakikalar yaşattı. İzleyicilerin gözlerinden dökülen yaşlar,  milli ve manevi duyguların o günler gibi taze olduğunu bir kez daha gösterdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here