İskenderun Kadın Platformu; “Kadın Cinayetlerinin Faili İstanbul Sözleşmesinin İptalini İsteyenlerdir”

0
41

İskenderun Kadın Platformu, yaptığı açıklamada, kadın cinayetlerine değinirken, İstanbul Sözleşmesinin önemine vurgu yaptı.

Kadın cinayetlerinin failinin, ‘İstanbul Sözleşmesinin iptalini isteyenler’ olarak ifade eden İskenderun Kadın Platformu; “Erkekleri sırf reddettiğimiz, boşanmak istediğimiz için katlediliyoruz. Kadınları öldürme cesaretini, kadınlar öldürüldüğünde dahi yine o kadınların hayatını mercek altına alan, yine kadınların tercihlerini sorgulayan, öldüreni değil öldürüleni suçlayan savcılar, hakimler, medya, iktidar ve toplumun bir bütün olarak erkek egemen zihniyetten alıyor. İktidar ve onun erkek egemen kurumları kadınların yaşam güvencesi olan haklarına saldırarak bu katliama ortak olmaktadır” dedi.

Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin sebep ve sonuçlarını yıllardır dile getirdiklerini belirten Kadın Platformu, erkek şiddetine karşı acil önlem alınması gerektiğini savunurken; “Ancak önümüze çıkan acı gerçek; sorunun çözümünün toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına karşı bakış açısının değiştirilmesi gerekliliği ve bu konuda bir arpa boyu alınmadığıdır.

İstanbul sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun gereğince şiddeti önleme, şiddetle mücadele etme devletin kurumları tarafından güvence altına alınması gerekirken, bir kadının katledilişini alternatif medya arayıcılığı ile öğrenilmesi ve takip edilmesi ve faillerin ancak kadınların kitlesel basıncıyla yargılanması kabul edilemez. Her cümleniz kadınlara, LGBT+’lara artan şiddet olarak geri dönüyor. Erkek şiddetinin bu denli artması erkek yargı, devlet ve tüm kurumları fail kadar suçludur. Kadın cinayetlerinin faili hükümettir. Kadın cinayetlerinin faili İstanbul sözleşmesinin iptalini isteyenlerdir” dedi.

Tüm Kadınlar Özgürlüğe Varmadan İsyanımız Dinmeyecek!

İstanbul sözleşmesinin kadınların hukuki güvencesi olduğunu bir kez daha yineleyen Kadın Platformu; “İstanbul sözleşmesi diyor ki; politika geliştirin ulusal ve uluslararası tüm kurumlarla koordinasyon kurun ve kadına yönelik şiddeti etkin bir şekilde önleyin. İstanbul sözleşmesi diyor ki; eğer şiddeti önleyemediyseniz, o zaman şiddete maruz bırakılanı koruyacak mekanizmalar geliştirin. Bir kadın şiddet iddiasıyla karakola başvuru yaptığında onu şiddet failinin yanına göndermeyin, kaldığı sığınma evinin adresini faile vermeyin, yeterli sayıda sığınma evi açın. İstanbul sözleşmesi diyor ki, kovuşturma sürecini etkin yürütün. Şiddet failine takım elbise giydi diye iyi hal indirimi vermeyin, haksız tahrik indirimleri vermeyin, konuyla bağlantısı olmayan kadının özel yaşantısına bağlı bilgileri mahkemenin konusu yapmayın, failleri aklamayın.

Artık bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok. Tüm kadınlar özgürlüğe varmadan isyanımız dinmeyecek! Buradan sesleniyoruz. İstanbul sözleşmesi yaşatır. Bizler İstanbul sözleşmesinin ve 6284 sayılı Kanunun kaldırılmasına izin vermeyeceğiz. Dayanışma ve mücadeleyle birbirimize ve haklarımıza sahip çıkacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here