İsçi Partisi İskenderun İlçe Saymanı Pınar Yörenç; “Çağdaşlığın, Demokrasinin, Eşitliğin Temeli Kadındır”

0
425

işçi partisi açıklama6İsçi Partisi İskenderun İlçe Saymanı Pınar Yörenç, Türk Kadınlarına Milletvekili Genel Seçimlerinde Seçme ve Seçilme hakkını tanıyan Anayasa değişikliğinin 79. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Kadının, insanlık yapısının en önemli direği ve temeli olduğunu vurgulayan Yörenç, Cumhuriyetten önce kadının toplumsal yaşamda bir yeri ve değerinin olmadığını, Türk Kadının Atatürk ve Cumhuriyet sayesinde haklara ve özgürlüğe kavuştuğunu vurguladı. Yörenç; “Sadece Türk ulusu için değil tüm insanlık için bir onur simgesi olarak tanımlanan, ulusumuz ve pek çok ülke için gerçek anlamda aydınlanma öncüsü olan Atatürk´ün en büyük eseri Laik, Demokratik Türkiye Cumhuriyetidir. Amacı, her yönü ile ileriye dönük kadın erkek bütün dinamikleri ile devletin temelinde bütünleştiren, ulusal kültürümüzü çağdaş uygarlık aşamasının en yüksek düzeyine taşımaktır.

Bu sonsuz projede Türk kadınının toplumdaki yeri ve değeri konusunda gerçekleştirilen yenilikler Türk kadını ve toplum için Uygarlık aşaması olarak tarihi bir dönüm noktasıdır. Kadınlar ancak Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte toplumsal ve siyasal haklarına yasal olarak kavuşabilmişlerdir. Başta eğitim olmak üzere her alanda gerçekleştirilen devrimler kadının yasal ve yapısal yönden konumunun yükseltilmesi ve hak ettiği yere gelmesini sağlamıştır. 5 Aralık 1934´de çıkan kanunla kadınlarımıza milletvekili seçiminde oy verme ve seçme, seçilme hakkı tanınır Bu hak, Türk kadınının kurtuluş savaşında her alandaki başarılı çalışmalarının sonunda elde edilmiş en önemli insan ve birey hakkıdır. Böylece Türk kadınının Türk erkeği ile tam manası ile eşit düzeye gelmesi sağlanmış olur” dedi.

Günümüzde kadına yönelik şiddetin arttığına da vurgu yapan Yörenç; “Türk kadını Atatürk´ün onayı ve desteğiyle başlatılan “tam eşitlik” yönündeki çağdaş kazanımlarla, eğitimde fırsat eşitliği başta olmak üzere hukuki, siyasi ve ekonomik haklarını o dönemdeki pek çok ülke kadınından daha önce almıştır. Ülkemizin tüm zenginlikleri özelleştirme ve küreselleşme adına satılmakta, yöneticiler, siyasiler ve halk seyretmektedir. Toplumda her türlü çağ dışı gericilik, bölücülük, tarikatçılık, ve özellikle kadına yönelik şiddet artmaktadır. Milli Eğitime Dini Eğitim egemen olmaktadır. Kadının özgür olmadığı ülkeler özgür olamaz. Cumhuriyet, Türk kadını ve toplum için uygarlık aşaması olarak tarihi bir dönüm noktasıdır. Kadının ödediği bedel ülkenin bedelidir. Çağdaşlığın, demokrasinin, eşitliğin temeli de kadındır” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here