Eğitim İş Arsuz ve İskenderun Temsilcilik Başkanlarından Ortak Açıklama
Eğitim İş Arsuz Temsilcilik Başkanı Mehmet Ekşili ile Eğitim İş İskenderun Temsilcilik Başkanı Hasan Kuş, ortak bir açıklama yaparak Soma’da meydana gelen olayın bir iş kazası değil, cinayet olduğuna işaret ettiler. Örgütlenme özgürlüğü ve toplu sözleşmeden yararlanmanın önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine de değinen Ekşili ve Kuş, açıklamalarında şu ifadelere yer verdiler;
“Soma İlçesinde bulunan maden ocağında meydana gelen facia sonucu çok sayıda işçi kardeşimiz yaşamını yitirmiş, onlarcası da yaralanmıştır. Birleşik Kamu-İş ve bağlı sendikaların üyeleri olarak bu acı olay karşısında büyük üzüntü duymaktayız. Ancak bu facia bir iş kazası değil açıkça toplu cinayettir. 12 yıllık AKP iktidarında tüm uyarılara, konuyla ilgili uzmanların tüm açıklamalarına rağmen gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınmamış, gerekli yasal düzenlemeler ve etkin denetimler yapılmamıştır. Bu nedenle Soma’da yaşanan facianın sorumlusu başta siyasal iktidar olmak üzere işçi kanıyla servetlerini arttıran sermayedir.
Taşeron İşçilik Sistemi Yoktur!
Örgütlenme özgürlüğü ve toplu hak aramanın önündeki en büyük engellerden birisi taşeron çalışma sistemidir. Esasen iş mevzuatımızda uzmanlık gerektiren bazı işler dışında taşeron işçilik sistemi diye bir şey yoktur. Bu düzenlemeye rağmen yasayı hiçe sayarak, düşük ücretle işçi çalıştırarak daha fazla kar elde edilmesi amacıyla uygulanmaktadır.
Biz işçi sınıfı sessiz kalmayacağız. Duruma millet adına TBMM el koymak, sorumluları ortaya çıkarmak, yaşanan faciada yaşamlarını yitiren işçilerimizin ailelerine gerekli desteğin verilmesini sağlamak ve bundan sonra iş cinayetlerinin işlenmesini önlemek için gerekli yasal düzenlemeleri yapmak zorundadır.
TBMM İş Cinayetlerini Araştırılmalı
Talebimiz şudur ki; Soma’da yaşanan büyük facia olmak üzere ülkemizde meydana gelen tüm iş cinayetlerinin TBMM’de kurulacak bir araştırma komisyonu tarafından araştırılmasıdır. Bu araştırma sonucunda yapılacak tespitlere göre, iş cinayetlerine kurban edilen işçilerin ve ailelerinin hak kayıplarını önleyecek yasal düzenlemelerin yapılması, bu iş cinayetlerinin yaşanmasına neden olan sorumluların tespit edilerek cezalandırılmasının sağlanmasıdır. Örgütlenme özgürlüğü ve toplu sözleşmeden yararlanmanın önündeki engellerin kaldırılması konusunda yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerekir.
Dünya’nın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de her türlü sömürü yaşanmaktadır. Bunu durduracak olan işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele gücüdür. Bu gün Soma’da yaşanan facia nedeniyle Türkiye genelinde tüm üyelerimiz iş bırakmış ve alanlara çıkmıştır. Mücadelemiz bundan sonrada artarak devam edecektir.
Bu vesileyle Soma başta olmak üzere tüm iş cinayetlerinde yaşamını kaybeden kardeşlerimize Tanrı’dan rahmet ailelerine ve tüm ulusumuza baş sağlığı diliyoruz. Yaralananlara acil şifalar diliyor, şu an itibariyle kurtarılmayı bekleyen kardeşlerimizin de bir an önce sağlıkla aramıza katılmalarını bekliyoruz.”