“Hükümet Anayasayı İhlal Suçu İşliyor”

0
68

refik eryılmaz9CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz Sert Çıktı!

HSYK hakkında görüşülen kanun teklifinin Adalet Komisyonu’ndaki görüşmelerinde söz alan CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz kanun teklifi hakkında sert bir konuşma yaptı.

Adalet komisyonunda görüşülen Kanun Teklifinin, Anayasanın hem Hukuk Devleti ilkesine hem de kuvvetler ayrılığı ilkesine açıkça aykırılık oluşturduğunu savunan Vekil Eryılmaz; “Mevcut HSYK yapısının sağlıklı, bağımsız ve tarafsız olmadığını biz de biliyoruz hatta cemaatin kurul üzerindeki etkisini de. Bu bağımlı HSYK yapısını Türkiye’nin başına musallat eden yine AKP’nin sakat siyasi zihniyetidir. Hükümet çete olarak tanımladığı ve Cemaat’in denetiminde olduğunu iddia ettiği HSYK’yı kendi denetimine alma çabası ve telaşı içerisindedir. AKP’nin amacı ülkemizde bağımsız bir yargı oluşturmak değil tamamen kontrolünde ve denetiminde bir yargı oluşturmaktır” dedi.

Mahkeme Kararları Uygulanmıyor

Yargının hiçbir grup, zümre yâda partinin denetiminde olmaması gerektiğinin önemle altını çizen CHP’li Vekil Eryılmaz; “Yargının bağımsız olmadığı bir ülkede ne demokrasiden ne özgürlüklerden, ne de kişi hak ve hürriyetlerinden bahsedemezsiniz. Hükümetin, HSYK ile ilgili kanun teklifi yargıyı tamamen Adalet bakanlığına bağlı bir kurum haline dönüştürmektedir. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Hükümet bu yasa teklifi ile HSYK’nın içini boşaltmayı, işlevsiz ve yetkisiz bir kurul haline dönüştürmeyi amaçlamaktadır.

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu ile birlikte köşeye sıkışan hükümet tamamen pragmatist bir yaklaşımla Başbakanın oğlu Bilal Erdoğan’ı kurtarma adına HSYK’nın yapısını değiştirme yoluna gitmiştir. Başbakan’ın oğlunu kurtarma adına hukuk ve Anayasa ayaklar altına alınmaya çalışılmaktadır. Bu girişim Anayasayı ihlal suçu kapsamında değerlendirilebilecek ve Bakanın yüce divanda yargılanmasına yol açabilecek bir girişimdir. Türkiye Mahkeme kararlarının dahi uygulanmadığı olağanüstü bir süreçten geçiyor. Rüşvet ve yolsuzlukları soruşturan savcı, hâkim ve emniyet müdürleri sürülüyor hatta görevden alınıyor. Bütün bu gelişmeler AKP’nin hükümetinin tükendiğini ortaya koymaktadır. Bu hukuksuzlar hükümetin meşruiyetini de tartışılır bir konuma getirmiştir” dedi.

Hukuk Devletinde Kişileri Kurtarmak İçin Yasa Yapılmaz

Yeni yasa yürürlüğe girdiğinde artık hiçbir hâkim ve savcının bağımsız hareket edemeyeceğini, bağımsız kararlar veremeyeceğini ve Adalet Bakanının birer memuru olarak çalışmak zorunda kalacağını kaydeden Milletvekili Eryılmaz; “Yeni düzenleme ile sadece HSYK’nın yapısı değil aynı zamanda yüksek yargının da yeniden dizayn edilmek istendiği anlaşılmaktadır. Özgürlüklerin, adaletin, kişi hak ve hürriyetlerin temel güvencesi olan kuvvetler ayrılığı ilkesini hedef alan bu kanun teklifi mutlaka Anayasa Mahkemesinden geri dönecektir. Ancak bizim talebimiz Anayasaya açıkça aykırı olan bu kanun teklifinin geri çekilmesidir. Hükümet gerçekten bağımsız yargı oluşturulma konusunda samimi ise bu kanun teklifini geri çekmeli ve mecliste grubu bulunan bütün siyasi partilerle bir araya gelerek Anayasada değişiklik yapmak suretiyle HSYK’yı yeniden düzenlemelidir.

Hukuk devletinde kişileri kurtarmak için yasa yapılmaz, yapılmamalıdır. Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının üstünü kapatmak için Anayasayı bile çiğnemeyi göze alan AKP iktidarı beyhude bir çabanın içerisindedir. Ne yaparlarsa yapsınlar rüşvet ve yolsuzluklarının üstünü örtemeyecekler. Kaldı ki, Siyasi iktidar halkımızın vicdanında da mahkûm olmuştur” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here