Her Tarafımız Dökülüyordu (3)

0
48

Değerli okurlarım, “Her tarafımız dökülüyor” diyorum ve bu söylem bana gerçekle tam anlamıyla dirsek temasında gibi geliyor ama birazcık gerçekleri görürsek; dökülmekmiş, hazan olmakmış, inanın söz konusu olamaz. Yeter ki isteyelim…

Bu paragraf da, altyapıya değinecektim, yine değineceğim de, altyapıları olduğu halde onları görmezden gelen kulüplerimizin neler kaybettiklerini anlatabilmek için bazı şeyler söylemek istiyorum. Altyapıdan futbolcu almanın itibar zedeleyici bir iş olduğunu ve sahaya mutlaka altı yabacıyla çıkmayı erdemli bir yaklaşım olarak kabul eden yöneticiler, yaptıkları yanlışlarla bakın ülkemizi ne kadar zarara sokuyorlar.

Kulüplerimiz yabancı oyuncular için büyük bir servet harcarken, bizim futbolcuların Avrupa’ya transferleriyle kazanç elde edilmesi yok denilecek kadar az. Çok cılız da diyebiliriz. Futbolumuzda, her geçen yıl artan transfer gideri açığı, bu yılda 50-60 milyon Euro civarında. Sporda başarılardan söz edemiyoruz ama transfer açığı itibariyle Avrupa’da ilk beşteyiz. Anlayacağınız bu da az bir şey değil.

Maliyeti geç de olsa işin farkına vardı ama uzmanların tarafsız biçimde çalışmaları gerekiyor. Kardeşliğin ve beraberliğin bozulmaması gerekiyor. Şu takım Kasımpaşalının takımı, bu takım bu belediyenin takımı denirse, yine işin içinden çıkılmaz. Ülkemiz vergi cenneti konumunda. Yabancı futbolcuların Türkiye’yi tercih etmelerinin en büyük neden, “Vergi Kolaylığı!”

Evet, vergi kolaylığı başrolü onuyor. Vergi oranı, İngiltere ve Japonya’da %50, Almanya %45, İspanya ve İtalya’da %43, Fransa’da %40. Bizde nasıl demeyin sakın. Bizde %15 düzeyinde. Bir alt ligdeki için vergi kesintisi (Stopaj) %10, daha alt ligdekiler %5 vergi kesintisine tabi tutuluyor. Aradaki bu büyük fark, ülkemizi vergi cenneti haline getiriyor. Üstüne üstlük yabancı transferlerde, vergileri de Türk kulüplerinin ödüyor olması bal ile kaymak oluyor. Yabancıların cebine net para giriyor.

Yabancı futbolcuların ülkemizi tercih etmeleri yöneticilerimizi heyecanlandırıyor. “Biz neymişiz” demelerine neden oluyor. Yabancı kulüpler bizim oyuncularımıza talip olmaları halinde, sözü edilen futbolcuların bonservis ücretlerini de arttırıyor. Avrupa ülkelerinde belli bir yaşa gelmiş, yıldızı sönmeye başlayan dünlerin yıldızları, Arap ülkelerine, Çin’e, Japonya’ya ya da taaa ABD’ye gitmektense Türkiye’yi tercih ediyorlar. En büyük neden bu!

Süper Ligin yaş ortalamasını yükselten yabancıların büyük bölümü, bizdeki %15’lik vergi oranını da kulüplere ödetme başarısını gösteriyorlar. “Yoksa gelmeyiz” diyorlar. Nasıl anlasanız anlayın. Herkesin bildiği gibi, bizde her türlü para var. Soru soran da olmadığı için, bir gecede koyu renkteki paralar hemen beyazlaşıyor. Biz de bu şekilde uyarımızı yapıyoruz. Neden her tarafımız dökülüyor? İşte bunlar için…

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here