Hatay Tabip Odası; “Ekonomik Kaygılar Nedeniyle Gevşetilen Önlemler Yeniden Düzenlenmelidir”

0
62

Hatay Tabip Odası, Covid-19 salgını sonrasında oluşan kısıtlama döneminin ardından vaka sayılarının düşmesi ve bunu takip eden normalleşme sürecinin ardından vaka sayılarının tekrar endişe yaratacak seviyelere ulaşmasına ilişkin bir değerlendirmede bulundu.

Hatay Tabip Odası Yönetim Kurulu imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, “Geçtiğimiz Aralık ayının son günü Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip corona virüsün (SARS CoV-2) meydana getirdiği Covit-19 hastalığı korku yaratmaya devam ediyor. Dünyada onaylı vaka sayısı 18 milyonu geçmiş ve bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısı ise 700.000 dolaylarındadır. Ülkemizde ise şu ana kadar bildirilen vaka sayısı ise 234.000 civarında iken, 5.000’in üzerinde vatandaşımız maalesef yaşamını yitirmiştir.

Dünya genelinde normalleşme sürecine geçilmeye başlanması ile beraber vaka sayılarında ciddi artış görülmektedir. Bu durum karşısında pek çok ülke normalleşmeyi yeniden askıya almakta, önlemleri sıkılaştırmaktadır. 

Ülkemizde ise Haziran ayında geçilen normalleşme sürecinin başında vaka sayıları bir miktar düşse de şu an geldiğimiz noktada pek çok ilde tehlike çanları çalmaya başladı. Hal böyle iken kuralların gevşetilmesi, faturanın yalnız mesafe-maske kuralına uymayan vatandaşa çıkartılmaya çalışılması kabul edilebilir bir durum değildir.

Bayramda, özellikle sahil kesimlerinde görülen kalabalık tablonun faturası ise ne yazık ki önümüzdeki günlerde çıkacak gibi görünmektedir. Artık yalnız büyük şehirlerde değil tüm illerimizde ve tabii ki Hatay’da da vaka sayılarında artış söz konusudur. Her gün ezberlediğimiz aynı rakamların gösterilmesiyle insanlarda artık güven duygusu yitirildiğinden bakanlık tarafından acilen il ve ilçe bazında yaşlara göre vaka sayıları açıklanmalıdır. Pandemiyle hep beraber mücadelede başarılı olabilmek için taraflar karşılıklı işbirliği yapmalıdır. Ekonomik kaygılar nedeniyle gevşetilen önlemler yeniden düzenlenmelidir. Önceliğin sağlık ve insan yaşamı olduğu unutulmamalı, toplum sağlığı açısından Sağlık İl Müdürlükleri Tabip Odalarıyla dayanışma içinde olmalıdır. Vatandaşlarımız da gereken maske-hijyen-mesafe tedbirlerine ilk günkü ciddiyetle uymalıdır. 

Okulların açılması, influenza sezonunun başlaması ile birlikte hastanelerin yeniden dolacağı aşikardır. Bu nedenle vatandaşı panik havasına sürüklemeden alınacak idari önlemler ve yürütülecek şeffaf politikalarla ikinci dalganın yaşanmasına engel olunmalıdır” ifadelerine yer verildi. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here