Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’a Açık Mektup, Battı Çıktı ve Kanlı Nokta…  

0
177

Hatay Büyükşehir Belediyesi projeleri arasında yer alan, İkinci Battı Çıktı projesine hatırlanacağı üzere 2017 yılı Temmuz ayı sonlarında başlanmış ve söz konusu proje 2018 Eylül itibarıyla tamamlanmıştı. Ancak trafiği rahatlatması adına bitirilen projeden yeterli randıman alınmaması neticesi, İskenderun Battı-Çıktı revize çalışmaları 3 Mart 2020 tarihinde başlatıldı ve 5 ayın sonunda 23 Temmuz 2020 yılında bitirilerek, yol yeniden trafiğe açıldı. Revize çalışmaları neticesi yapılan düzenlemeyle sahil bandı, Mete Aslan Bulvarı, sanayi sitesi ve Adana istikametinden gelen araçların iniş rampasını kullanmaları sağlandı. Son düzenlemeyle trafik akışı önemli ölçüde rahatladı.

*Kanlı Nokta Başlangıcında ve Devamında Dikmeler Var  

Bugünkü köşe yazıma konu olan önemli probleme gelirsek… Hayati ve ciddi problem şudur. Antakya istikametine göre İskenderun Dönmez Durağı öncesi başlayan Battıdan inen taşıtlar, üç şeritli alt yola iniyorlar. Hatay Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı ilgilileri, battı üzerinden inen taşıtlar için o mıntıkaya bir yol ver levhası koydular. İlaveten de tam Dönmez Durağı karşına düşen noktadan, Antakya istikametine doğru, Yarıkkaya İş Bankası karşısına düşen alt yola, yaklaşık yarım metrelik dikmeler (plastik silindirik dubalar) diktiler. Üstten inen araçlarla alttan gelen araçların kesişim noktaları için de kayda değer ikinci bir emniyet dikme şeridi oluşturdular. Ancak alınan tüm bu önlemler, yeniden aydınlatılan kesişim noktası, pek çok kişinin Kanlı Nokta olarak tanımladığı yerde trafik kazalarını önlemeye yetmedi…

*İlgililere Tane Tane Anlatmam Gerekirse  

Şimdi önce Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş’a, sonra HBB Genel Sekreteri Nihat Tazeaslan’a, daha sonra Ulaşım Daire Başkanı Nuri Baycan’a, HBB’nin sıralı İskenderun temsilcilerine, konuyla ilgili sorumluluk duyan her bir yetkiliye, ilgiliye tane-tane anlatmak isterim.

Gerek battıdan inen gerekse Adana istikametinden üç şeritli yoldan gelen araç sürücüleri özellikle sürüş görüşünün azaldığı akşam saatlerinde silindirik dikmelerin olduğu mevkide yani Kanlı Nokta’da bazen süratlerinden bazen de acemiliklerinden dar yoldaki sıralı dikmelere tekerleri ya da tamponları vasıtasıyla sürtünmekte, sürtünme neticesi sıralı dubaların çıkardığı yüksek sesten ürkerek, panikleyerek ya kuvvetlice frene basarak araçlarının kıç atmasına, ardından da yanlamasına taklalar atmasına sebep olmaktalar ya da sürtünme sesinden çıkan panikle, direksiyon hâkimiyetini kaybedip, refüje veya yan kaldırım kenarlarına çarparak yine taklalı kazalara neden olabilmekteler.

Revize çalışması sonrası 23 Temmuz 2020 tarihinden sonra bugünkü güncel tarih 9 Kasım 2020’ye kadar ben Kanlı Nokta’da tam üç trafik kazasına tanıklık ettim. Son tanık olduğum kaza 27 Ekim 2020 Salı akşamı saat 23.00 gibi geçekleşti. Denk geldiğim kazaların hepsi yukarıda tane-tane anladığım gibi oldu ve yaralanmalı, maddi hasarlı kazalar olarak sonuçlandı.

*Peki, Kanlı Nokta’da Ne Yapmak Lazım? 

Bana göre çok ciddi bir tehlike arz eden dikmeler hemen yerlerinden sökülmeli, onların yerine, yeni nesil fosforlu, asfalta sıfırlanarak gömülen ya da monte edilen kedigözleri, yansıtıcı trafik işaretleri monte edilmelidir. Reflektif yapışkan bantların yani yansıtıcı bantların da karayoluna yapıştırılması düşünebilir. Günümüz trafik işaretlemelerinde de olağan üstü gelişmeler mevcuttur. Yeni nesil işaretlemeler de seçenek çoktur. Yeter ki konu araştırılsın mutlaka dikmelerden çok-çok daha tehlikesiz karayolu trafik işaretlemeleri bulunur. En kötü ihtimal, silinmez, kalıcı fosforlu boyalarla, Kanlı Nokta’ya yeniden trafik işaretlemeleri (konuyla ilgili trafik işaretleme araçları marifetiyle) yapılabilir.

İşin özeti sökülen dikmeler kadar, asfalta gömülmüş, sıfırlanmış fosforlu ışık veya şerit montajı veya fosforlu kalıcı yol çizgi çalışmaları yapılmasıdır. Ayrıca Yol ver levhası yanında, sürekli yanıp sönen sarı ikaz ışığı, isabetli olacaktır… 

Ben Trafik ya da Ulaştırma Mühendisi değilim. Trafik uzmanı veya trafik bilirkişisi de değilim. Vatandaş ya da gazeteci olarak gözlemlediğim üç trafik kazası da, dikme sürtünme sesinden kaynaklanan panik neticesi gerçekleşmiştir. Ben yanılıyor veya işi bilmiyor olabilirim. Lütfen sizler HBB yetkilileri olarak işinin ehli, konusunda branşında uzman kişilerle, işaret etmeye çalıştığım Kanlı Nokta’da bir dizi inceleme yapınız, gerekli inceleme ve keşif sonrası trafikte seyreden sürücülerin can ve mal güvenliği için gerekli düzenlemeleri acilen yapınız.

Şayet dikkatlerinize sunduğum Kanlı Noktayı pas geçerseniz, önemsemez ve dikkate almazsanız, üzülerek yazıyorum, Kanlı Noktada ve devamındaki dikmeli güzergâhta, can kayıplı, önce tek aracın sebebiyet verdiği kazalara sonra da trafik yoğunluğuna ve seyrine bağlı olarak, bir değil birden fazla otomobilin karıştığı zincirleme kazalara tanıklık edebilirsiniz…

*Sonucu ve Geleceği Görmek Çok Zor Olmuyor  

Bundan sonra yağışlı günlere gireceğiz. Islanan kara yolu, deneyimsiz sürücüler, yine sürtünme neticesi dikmelerin çıkardığı sıralı ürkütücü sesler, yeni trafik kazalarının davetiyesi olabilir. İlaveten İskenderun Battı Çıktıda, genellikle gece oldukça hızlı kullanılan sürat motorları da bir başka trafik kazası riskidir. Önümüzdeki günler, aylar ve yıllarda, sürat motorlarının da karıştığı kazalar yerel gündeme gelirse ben çok şaşırmam. Ben felaket tellalı değilim. Olmakta istemem. Ancak bazı gelişmeleri alt alta koyduğunuzda sonucu ve geleceği görmek çok zor olmuyor…

*Bu Noktayı Olabildiğince Tehlikesiz Hale Getirin…  

Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Lütfü Savaş ve diğer sıralı ilgililer. Her birinizden ayrı-ayrı ricamdır. Lütfen bilgilerinize sunduğum bu konuya önem veriniz. Kanlı Nokta’da yaralanmalı, can kayıplı, maddi hasarlı başka kazalar olmasın.

Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne yakışan hizmetler, büyük hizmetler olmalıdır. İnanın bana, haklı çıkmak, ‘ben uyarmıştım, ben yazmıştım’ demek istemiyorum. Aklın yolu birdir. Lütfen yarın çok geç olmadan hemen harekete geçin ve gerekli tüm düzenlemeleri gerçekleştirerek bu noktayı olabildiğince tehlikesiz hale getirin…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here