Harmaoğlu; “Taş Ocaklarıyla İlgili Gerekli Önlemler Acilen Alınmalı”

0
86

CHP’li Gençlik ‘Dağlara Taş Değil, Yeşil Yakışır’ Sloganıyla Taş Ocaklarının Yarattığı Tahribata Dikkat Çekti…

Cumhuriyet Halk Partisi İskenderun Gençlik Kolları, kentimizde bulunan taş ocakları nedeniyle yaşanan sıkıntıları bir kez daha dile getirmek amacıyla Yarıkkaya taşocakları yakınında basın açıklaması gerçekleştirdi.

‘Dağlara taş değil, yeşil yakışır’ pankartıyla gerçekleştirilen basın açıklamasına CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu ve yönetimi, Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, İskenderun Belediyesi CHP’li Meclis üyeleri ile partililer katılım gösterdi.

Basın açıklamasında ilk olarak söz alan CHP İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, rant uğruna bu güzelim yerlerin talan edildiğini belirterek; “İskenderun’un en güzel yerleri, halkın faydalanacağı mesire yerleri, görüldüğü şeklide birilerinin cebine biraz daha fazla para girsin diye talan edilmiş, harabeye dönmüş. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak yaşanacak bir memleket istiyoruz” dedi.

Kentte bulunan bütün taşocaklarına yönelik ses yükseltmek için bir araya geldiklerini belirten CHP İlçe Gençlik Kolları Başkanı Erdem Harmaoğlu da; “Maalesef taş ve kum ocaklarının yeraltı ve yerüstü kaynaklarımıza, kentin estetiğine, bitkisel örtüsüne ciddi zararlar verdiği aşikârdır. Sadece kent estetiği veya bitki örtüsü değil, zaman zaman ocaklarda kullanılan patlayıcıların ciddi şekilde gürültü kirliliğine neden olmasıyla birlikte söz konusu yerleşim yerlerine yakın oturan vatandaşlarımızın şikayetleri bulunmaktadır. Kentimizde bulunan bir çok taş ocağının faaliyette olması sebebiyle dağlarımıza verilen zarar da hepimizin malumudur. Taş ve kum ocaklarının yarattığı tozlanma, tarımsal iş kaybı ve iş makinelerinin mahallelerimizde de yarattığı problemler de ciddi bir sorundur. Bu konuda muhtarlarımızın da yoğun şikayetleri olduğu gibi, iş makinelerinin mahalle aralarında yarattığı kargaşa ve kirlilik sebebiyle birçok hemşerilerimiz de şikayetlerini dile getirmiştir. Söz konusu ocaklarla ilgili gerekli önlem ve tedbirlerin alınması da mevut siyasi iktidarın da ödevidir. Gençlik Kolları olarak siyasi iktidarın görevini yapmaya çağırıyor, tahribata karşı doğanın yanındayız diyoruz” şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara ise, Amanos dağlarındaki taş ve maden ocaklarının bu halinin vicdanları sızlattığını belirterek; “Ciddi bir tozlanma, ciddi bir kirlilik, yaşam alanlarına ciddi bir müdahaledir. Pandemi sürecinde boş durulmadı. 2282 sayılı yasaya geçici bir madde eklenerek özellikle yeraltındaki bu maden ocaklarının maliyet artışlarına, sıkıntı yaratmaması adına bunlara ek bir destek sağlanacağı bazı koşullarla çerçeve altına alındı.

Kontrollü ve korunan alanlarda şimdi Cumhurbaşkanlığına bağlı veya ilgili bakanlığa bağlı bölgesel komisyonlar kurularak bu bölgelere destek, teşvik ve bu bölgelerin bundan sonraki süreçte rehabilitasyon, arazinin ıslahıyla ilgili tümden bir inisiyatif alma görevi verildi. Modern evler, Sakarya Güzelçay, Yunus Emre mahallelerinde ciddi anlamda çocuklar yataklarından fırlıyorlar, ciddi tahribatlar oluyor. Bizim istediğimiz denetimlerin sıklaştırılması ve özellikle yeni ruhsat almak isteyenlere verilmemesidir. Ayrıca işletim süresi sona ermiş olan lisanslarını tamamlamış ÇED yönetmeliklerine göre verdikleri taahhütleri yerine getirmekle yükümlü olan bu armaların, ıslah çalışmalarını yerine getirmeleri ön koşul olarak ekstra yenilemek istiyorum. Denetim çok ciddi şekilde uygulanmalıdır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Hatay Milletvekili Suzan Şahin de Cumhuriyet Halk Partisi olarak politikalarının insan odaklı olduğunun altını çizerek; “İnsanı, havamızı suyumuzu ve gelecek nesillerimizi seviyoruz. Doğayı korumak bizim gelecek nesillere bırakacağımız en büyük mirastır. Bu mirastan çocuklarımızı mahrum bırakmamak için bu mücadeleyi vermek zorundayız. İktidarların politikası insan sevgisine dayalı olmadığı için doğa sevgisi yoktur. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz sadece burası için değil, Türkiye’nin her yerinde gölleri, ormanları, Kaz dağlarını, bütün doğa tahrifatlarını takip ediyoruz. Bu konuda genel başkan yardımcımız Gülizar Biçer Karaca Türkiye’nin dört biryanını dolaşıyor, doğa tahrifatlarını ve doğaya verilen zararları tespit ediyor, raporluyoruz, çözüm önerilerini getiriyoruz. Hem diğer muhalefet partilerine, hem iktidar partisine bu raporlamalarımızı sunuyoruz. Ama maalesef ne duyan var, ne gören var” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here