‘Haklarımı Öğreniyor Güçleniyorum’ Eğitimi

0
25

Engelliyim Engel Tanımam Derneğinde ‘Haklarımı Öğreniyor Güçleniyorum’ Eğitimi Düzenledi

“Engelli Bireylere Yaklaşım Konusunda Hepimiz Dikkat Etmeliyiz”

Engelsiz Dünya Federasyonu, Engelliyim Engel Tanımam Derneği binasında ‘Haklarımı Öğreniyor Güçleniyorum’ eğitimi düzenledi.

Eğitime, Federasyon Başkanı Serhat Gökpınar ve yönetim kurulu üyeleri, İskenderun Engelliyim Engel Tanımam Derneği Başkanı Kamil Göçmen, İbrahim Yıldız, federasyon üyeleri ve pek çok engelli birey katılım gösterdi.

Eğitimin açılış konuşmasını Federasyon Başkanı Serhat Gökpınar yaptı. Engelli bireylerin haklarını öğrenmesi ve güçlenmesi noktasında önemli noktalara değinen Serhat Gökpınar, engelli bireylerin doğru hak mücadelesiyle, herkes için eşit ve adil bir dünya yaratabileceklerine değindi.

‘Engellilik’ tanımının yanlış bilindiğine vurgu yapan Gökpınar; “Hepimizin yanlış yaptığı bir şey var, o da engelli tanımını sürekli yanlış yorumlamak. Her birimiz birer engelli olarak engellinin tanımını güzel yaparsak ve ona göre güzel uygulamalar istersek çok daha başarılı olacağımıza inanıyorum. Engellilik bireyin bedensel veya zihinsel farklılığı nedeniyle toplumun dışında kalması değil, toplumu oluşturan bireylerin yaptığı uygulamalar sebebiyle hayata eşit katılamamasıdır.

Yollarda yürürken kaldırımların tam ortasında ağaçlar olduğu için ben yürüyemiyorsam bu benim sorunum değil, o yolu yapanın sorunu. Herkes iki ayağı ile yürümek, iki gözüyle görmek zorunda değil. Toplumun, yaşayan tüm bireylerin eşit şekilde yaşayabileceği şekilde biçimlendirilmesi gerekiyor. Kaldırımların, yolların ona göre olması gerekiyor.

Bilgiye erişimin ona göre olması gerekiyor. Her şeyin tüm bireylere ulaşabileceği şekilde olması gerekiyor, o zaman engellilik bir nebze olsun ortadan kalkmış olur. Engelli bireylere yaklaşım konusunda hepimizin dikkat etmesi gerekiyor. İnsanlar normali, ‘tipik’ bir insan olarak görüyor, duyan, koşan, gören… Bize göre normal; toplumda yaşayan her bireydir. Bizi toplumdan dışlandıran anlayış, sağlamcı anlayış, toplumdaki her şeyi belli insan profiline göre dizayn eden anlayıştır” şeklinde konuştu.

Eğitimde engellilik alanında uzman olan Coşkun Gök ve Şenay Keçeci, engelli bireylerin haklarının güçlendirilmesiyle ilgili detaylı bilgiler verdiler.

İskenderun Engelliyim Engel Tanımam Derneği Başkanı Kamil Göçmen de, böyle bir çalıştaya ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade ederek, federasyon yetkililerine teşekkür etti. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here