Göde; “Emeklilerin Sorunları Çözüm Bekliyor!”

0
33

Türkiye İşçi Emekçileri Derneği İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Göde; “Emeklilerin Sorunları Çözüm Bekliyor!”

Türkiye İşçi Emekçileri Derneği İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Göde, derneklerinin 50. yaşını kutladığını ifade ederek, elli yıldır emeklilerin sorunlarını çözmek için çaba gösterdiklerini kaydetti.

Emeklilerin sorunlarının halen çözüm beklediğini ifade eden Göde, emeklinin intibak beklediğini vurguladı. 2000 sonrasında emekli olanları mağdur eden ve aylıkları düşüren emekli aylığı hesaplama karma sisteminin aylıklar arasındaki eşitsizliği arttırdığını savunan Göde; “Bu nedenle her yıl aylıkları düşüren emekli aylığı hesaplama sistemi değiştirilmeli, çalışılan dönemler için tek bir aylık hesaplama sistemi getirilmelidir. Emekli refahtan pay bekliyor. TÜFE’ye endeksli yüzdeli zamlar aylıkları düşük olan emeklerimizi mağdur eden bir sisteme dönüştüğünden 5510 sayılı kanunun 55. maddesi değiştirilmeli ve seyyanen zamlar ile birlikte refahtan da pay verilmelidir” dedi.

Emeklinin norm ve standart birliği de beklediğini belirten Göde; “Emekli aylıklarında norm ve standart birliğin sağlanması için 506 sayılı kanun döneminde olduğu gibi gösterge sistemine geçilmeli ve alt sınır aylık bağlama oranı %70 olarak belirlenmelidir. Emekli ek ödeme de iyileşme bekliyor. Vergi iadesinin yerine getirilen yüzde 4-5 arasında değişen ek ödeme yüzdeleri KDV ve ÖTV oranları esas alınarak yüzde 8-9 oranlarına yükseltilmelidir. Emekli, katkı payı muafiyeti bekliyor. Emeklilerimizin ödemiş oldukları katkı payları emeklilerimizin ödeme gücünü aşmıştır. Çalıştığı dönemlerde yüzde 12 sağlık primi ödeyen emeklilerimiz, sağlık hizmeti aldığında çeşitli adlar altında kesilen katkı paylarından muaf tutulmalıdır. Emekli ikramiyede artış bekliyor. Emeklilere ödenen bayram ikramiyeleri günün koşullarında yetersiz kalmaktadır. İkramiyeler enflasyona endekslenmelidir. Çalışırken ödenen aile yardımı emekli olunduğunda kesiliyor. Aile yardımının emeklilik döneminde de devam etmesini sağlayacak mevzuat değişikliklerine gidilmelidir. Günümüzde yetersiz kalan promosyon ödemelerin artışını öngören bir güncelleme yapılmalı ve bu ödemeler hakkaniyetli bir artış sistemine endekslenmelidir. Evi olmayan emeklilerimizin TOKİ ile uygun ödeme koşullarıyla ev sahibi olması için emeklilere özel projeler yapılmalı, emeklilere ayrılan yüzde 25 kontenjan yüzde 50’ye yükseltilmelidir.

Emekli TÜFE’de güncelleme bekliyor. Pandemi koşulları nedeni ile haberleşme, elektrik, su, temizlik ve gıda harcamalarında hijyen malzemeleri teminindeki harcamalarda büyük artışlar meydana geldi. İnsanların tüketim kalıplarının köklü değişikliklere maruz kaldığı ortadadır. Bu nedenle enflasyon hesaplamalarında kullanılan harcama sepeti acilen güncellenmelidir. Aksi takdirde TÜFE’ye endeksli maaş zamlarımız yetersiz kalacaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here