Gece Uyurken Omuz Ağrınız Var mı?

0
63

Birçok sebeple ortaya çıkabilen ve hayatı olumsuz etkileyen donuk omuz sendromu ile ilgili bilgilendirmede bulunan İskenderun Palmiye Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Tufan Pehlivan, özellikle gece uyurken omuz ağrısı görülen kişilerin mutlaka hekime başvurmasının önemine dikkat çekti.

Donuk omuz tanısının muayene sonucu konabildiğini belirten Op. Dr. Ali Tufan Pehlivan; “Donuk omuz diğer adıyla adheziv kapsülit, omuzda ağrı ve hareket kısıtlılığı ile seyreden bir hastalıktır. Genellikle 40-65 yaşları arasında görülür. Şikâyetler, gece uyurken artabilir. Hastalar ağrılı omuzlarının üzerine yatamadıklarından yakınırlar. Kıyafet değiştirmek, rafa uzanmak gibi basit günlük işleri yapmak bile imkânsız hale gelebilir.

Donuk omuz tanısı muayene ile konulabilir. Ancak eşlik eden başka bir patolojinin (omuzda kas-tendon yırtığı gibi) olup olmadığını araştırmak için, Omuz MR’ı (emar) istenebilir. Hastalığın ilk evrelerinde şikâyetler zamanla artar. Daha sonra omuzda ağrının hafiflediği ancak hareket kısıtlılığın arttığı bir dönem görülür. Bu evrede omuz adeta donmuş gibi hiç hareket etmez veya çok az eder.

Sonraki evre ‘çözülme’ evresidir. Ağrı ve hareket kısıtlılığı zamanla azalarak kaybolur. Bu süreç 1-3 yıla kadar uzayabilir. Tedavide ameliyat dışı yöntemler ön plandadır. Omuza; steroid (kortizon) enjeksiyonu, fizik tedavi faydalı olabilir. Hastaların bir kısmında kapalı teknik olan omuz artroskopisi ile omuza gevşetme ameliyatı yapılır” dedi. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here