Futbolun Çimentosu: Kondisyon (5)

0
29

Değerli okurlarım, her spor dalının kendine has özellikleri ve sistemi vardır ama yüksek kondisyon gereksinimi olmayan bir spor dalı düşünmek mümkün değil. Kuvvetimiz olmasa yürürken bile zorlanırız. Kaldı ki en ağır spor olan futbolda bu güç daima gerekli ve de geçerlidir.

Futbolcuların belirli kas gruplarında kuvvetli olmasının yanı sıra, dengeli bir kuvvete de ihtiyacı vardır. Denge sözcüğünü kullanmak zorundayım, çünkü bir hareketi yaptıran kas kuvveti ile tam tersi olan kasın ürettiği kuvvet belli dengede ve oranda olmasıdır.

Bu dengenin zaafa uğraması, yağ oranının bozulması suretiyle sakatlık çağrıştırır. Ayrıntıya girecek olursak sıçrama, sprint, çabukluk performansını da bozacağı gerçeğini de göz ardı etmemek gereksiz.

Bu arada, iki bacak arasındaki güç farkının en fazla % 10 olması gerektiğini de belirtmeliyim. Peki, iki bacak arasındaki güç farkı fazlaysa… O zaman, zayıf olan kas gruplarını özel kuvvet antrenmanları ile güçlendirerek aradaki farkı eşitlemek gerekir.

Zaten, sağlıklı antrenmanlarda bütün bunlar göz önünde tutulur. Antrenmanlar ciddiye alınmazsa, çift hamleyle bu işi bitirelim zihniyeti hâkimse o zaman n’olur biliyor musunuz? O takımı önüne gelen delik deşik eder. Bütün oyuncular sezonu sakat bitirir. Yeni sezona da ne olur Allah bilir.

Oyunculara uygulanacak kuvvet antrenmanlarından önce, kuvvetin test edilmesi, belli oyuncuların ne gibi kuvvet eksiklikleri ve dengesizlikleri olduğunu kesinlikle belirtmek gerekir.

Efendim, Amatör takımlarımızın böyle bir yaklaşımları olduğundan emin değilim. Belki profesyonel olan takımlarımızın bazı ufak tefek testler yapıyordur. Bu işlere ağırlık verilmezse sonu hüsran olur.

Amatör olsun profesyonel olsun oyuncudan sonuna kadar yararlanmak isteniyorsa her şeyiyle yakından ilgilenmek şart. Futbolcuyu sağlıklı alıp sakat bırakmaya hiç bir yöneticinin hakkı yoktur.

Kuvvet antrenmanlarının oyunculara çok önemli katkıları olup, büyük avantajlar sağlar. Sakatlıkların önlenmesi ve rehabilitasyonu için, dengeli ve yüksek seviyede kuvvete ihtiyaç vardır. Kuvvet antrenmanları ile futbolcuların sahip oldukları kuvvet potansiyeli maç sırasında ortaya çıkar. Aynı zamanda kuvvet antrenmanları ile futbolcular sahip oldukları kuvvet seviyelerini korurlar.

Kuvvet antrenmanları futbolcuları ağırlaştırmaz. Aksine sürati olumlu yönde tetikleyen çok önemli bir hadisedir. Bu yüklemeler hep avantaj değildir. Kuvvet antrenmanları organizmada oldukça yorgunluk yaratır. Bu yorgunluk 48-72 saat arasında giderilebilir. Futbolun kondisyonel bileşenleri sadece kuvvetten ibaret değildir. Aynı oranda dayanıklılık, çabukluk, sürat ve kondisyondan oluştuğu da bilinmelidir. Futbolu oynamakla, oynatmak da oldukça zordur.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here