Futboldaki Bazı Zikzaklar (5)

0
45

Değerli okurlarım, her önemli konuda zikzak da olur, labirentler de bulunur. Yine de kimseleri kırmadan incitmeden teğet geçmeye özen gösteriyoruz. Hakemlerimizde olduğu gibi… Gerçekçi olmak gerekirse, iki sözün arasına onları sıkıştırmanın hiçbir esbabı harbiyesi olmamalı diye düşünenlerdenim. Neden öyle düşünüyorum biliyor musunuz?

Az da olsa, kişiliği oturmuş, pırıl-pırıl görünümlü, kusursuz düdük çalanlar… Evet bu türden hakemlerimiz yok değil var ama o kadar az ki! Bizim arzumuz, sonucu etkilemeyecek düdükleri çalan hakemleri fazla olması, en azından yarıdan fazla olması.

Her şey tecrübe ile sabittir. Hakemlerimiz de günün birinde bu tecrübeyi muhtemelen kazanacaklardır. O zamana kadar her şey güllük gülistanlık olmaz ki!

Bir taç atışıyla bir müsabakanın seyri değişmez. Verilen karar, çalınan düdük yanlış da olsa. Burada insan psikolojisi gündeme geliyor. Haklı-haksız itiraz etmeyi ve eyleminden avantaj kazanacağını sanıyor.

Bir konuyu özellikle dile getirmek istiyorum. Öyle futbolcular tanıyoruz ki, futbolu bilen, top ayağına yakışan oyunun seyrini değiştirebilen, yani kalite tamam… Ancak, öyle sporcuların birçoğunda spor ahlakı sıfır altı seyrediyor. Anlatmaya çalıştığım bu tür futbolcularım bazıları öyle kural dışı hareketler yapıyorlar ki rakibine acımasızca faulu yapıyor ve yerde kendi kıvranmaya başlıyor. Bu konuda başarılı da oluyorlar.

Bu tür olumsuz yaklaşımları anlayabilmek de oldukça güç. Tekmeyi yiyen oyuncu saha dışına alındığı gibi, bazen de sarı kart görüyor.

Hakemlik dikkat, işte burada ve bu pozisyonlarda kendini göstermeli. Kart gören rakip oyuncu haftaya önemli bir müsabakada oynayamayacak da olabilir. Bu aşamada yapılan itirazlar öylesine boyut kazanıyor ki, iki takım oyuncuları sahayı savaş alanına çeviriyor.

Görülmeyen ya da verilen yanlış kararlar oyuncuları nasıl etkiler? Beynindeki mutluluk hormonu azalır, duyguları harekete geçiren hormon, hiperaktif hale gelir, korku hormonları tetiklenir, gerilimli günler başlar, beyin devamlı rahatsızdır…

En olumsuz şeylerdir bunlar. Hakemleri seviyoruz ama verdikleri masumane kararlar bakın nelere mal oluyor. Pozisyonları yakından takip etmek şart…

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA