EXPO 2021 Hatay’a Ziyaretçi Akını

0
44

İhsan Çakar: “EXPO Alanlarımızı 560 Binden Fazla Kişi Ziyaret Etti”

EXPO 2021 Hatay Genel Sekreteri İhsan Çakar, katıldığı bir televizyon programında organizasyon süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. Antakya ve Arsuz’daki alanlarda vatandaşları nelerin beklediğini açıklayan Çakar, bugüne kadar gösterilen ilginin yoğun olduğunu belirtti.

Organizasyonun açılışının ramazan ayına denk geldiğini hatırlatan Çakar; “İlk olarak ramazan ayının özüne uygun etkinlikler yaptık. Bazı işletmeler ramazan ayında açmak istemedi. Şu anda bir iki işletme hariç anlaşma yaptığımız tüm işletmeler Gastronomi Köyü’nde açık. Herkesin ekonomisine ve damak lezzetine uygun restoranlar açıldı” dedi.

Antakya ve Arsuz’daki EXPO alanlarında ulusal ve uluslararası mutfakların vatandaşları beklediğini söyleyen Çakar; “Ulusal olarak Afyon, İstanbul; uluslararası olarak Güney Kore, Nepal, Pakistan ve Kıbrıs mutfağı açık. Buralarda işletmeler, şehirler ve ülkeler kendi mutfak kültürlerini yansıtan çalışmaların altına imza atıyor” diyerek gastronomiye ilgi duyanları bu mutfakları deneyimlemeye davet etti.

Alanlardaki yapılar hakkında ise Çakar; “Geçen haftaya kadar Medeniyetler Bahçemize iş güvenliği nedeniyle ziyaretçi alamıyorduk. Ancak şu anda orası ziyaretçi kabul ediyor. Etkinlikler ramazan sonrası tüm alana yayılmaya başladı. 22 Mayıs’ta Avusturya’dan klasik müzik yapan bir grup gelecek. Yine aynı zamanda Güney Kore’den 30 kişilik bir ekip gelerek korolarını, dövüş sanatlarını ve gastronomilerini tanıtacak” diyerek yakın gelecekte gerçekleşecek etkinliklerden bahsetti.

İmkânlarımız Doğrultusunda Tüm Talepleri Karşılamaya Çalışıyoruz

Çakar, EXPO’ların Türkiye’de çok bilinmese de dünya genelinde takip edildiğinin altını çizdi. EXPO’nun gücüyle kendini tanıtmak isteyen grup ve işletmelerin olduğunu anlatan Çakar, “Başkanımız Lütfü Savaş’ın kendi kurduğu temaslarla organizasyona destek verenler var. EXPO’nun gücünü kullanarak iş birliği yapmak isteyenler var. İmkânlarımız doğrultusunda tüm talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Sosyal medyadan ve farklı kanallardan gelen talep ve yorumları dikkatle takip ediyoruz. Bize önerilen isim ve grupların ilgi çekici olup olmadığına bakarak, fayda zarar analizi yaparak getireceğimiz isimlere karar veriyoruz” açıklamalarında bulundu.

Bitki Müzesi’ne ilginin beklenilen üstünde olduğunu ifade eden Çakar; “Bitki Müzemize gelen ziyareti sayısı konserlere gelenden fazladır. Sunay Akın’ın bugüne kadar İstanbul’un dışına çıkarmadığı Oyuncak Müzesi burada sergileniyor” diyerek EXPO alanlarına sadece konser yapılan yer gözüyle bakılmaması gerektiğini belirtti. Çakar, programın ilerleyen dakikalarında Gastronomi Köyü’nden Kültür Sanat Sokağı’na, Çocuk Oyun Alanı’ndan Arkeopark’a kadar birçok alanı anlattı.

Gastronomi Akademisi’nden Herkes Faydalanabilecek

Antakya EXPO alanında Gastronomi Akademisi’nin açıldığını söyleyen Çakar; “Akademiden başvuran herkes faydalanabilecek. Sertifika almak isteyen de hobi amaçlı katılmak isteyen de başvurabilecek. Tadım günleri ve eğitimler olacak. Akademimizde sadece Hatay değil dünya mutfakları olacak. Çalışmalarımızı Beykent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı. Dr. Esat Özata hocamızın önderliğinde yürütüyoruz. Böylece akademimizde alaylılar ve okullular buluşmuş oluyor” ifadelerini kullandı.

EXPO Alanlarında Çocuklar Unutulmadı

Çocuk Oyun Köyü’nün açıldığını belirten Çakar; “En çok ziyaretçi alan yerlerden biri oldu. Burada macera parkurundan uçak simülasyonuna, moda evinden fotoğrafçılık atölyesine kadar birçok yapı var. Bitki Müzemizde tohum, fide, fidan ve bitkilerin faydaları, nerede yetiştirildikleri ile alakalı hem dijital hem de gerçek bilgiler var. Ortak Varoluş Mozaiği’nde Youtuber’lar, Influcer’lar çekim yapmak istiyor. Yakın zamanda yerli ve yabancı 5 tane influcer gelecek. Kültür Sanat Sokağımızda birçok sanatçı alandaki yerini aldı. Antik Dönem cam ve taş işlemeye, hasır örücülüğüne, seramik, ahşap yakma ve oymaya kısaca Hatay’da kaybolmasını istemediğimiz sanatlara burada yer verdik. Sokağımızı gezerken canlı müziklere, keman ve piyano dinletisine yer veriyoruz. Burası tam anlamıyla sanat sokağı oldu” dedi.

EXPO alanlarının çok amaçlı olduğunu belirten Çakar şu konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Şehrimize trafiğin, egzoz gazının olmadığı, çocukların rahatça koşup oynadığı 320 dönümlük iki alan kazandırdık. Alanlarımızda yaklaşık 15 bin ağaç, 30 bin bitki ve sarmaşık ile binlerce dönüm yeşil alan var. Arsuz’daki alanımızın 10 bin kişi kapasiteli meydanını yoğun katılımlardan dolayı büyüteceğiz. Başkanımızın talimatıyla alanlara girişleri ücretsiz yapmaya devam edeceğiz. Esnafımızdan olumlu dönüşler alıyoruz. Yaptıklarımızın karşılığını halkımızın kazanmasıyla alıyoruz. Etkinlilere çevre illerden de gelen çok sayıda insan oluyor. Bugüne kadar 15-16 yerel sanatçımız sahne aldı. Bize ulaşan herkese imkân ve fırsat tanıyoruz. Yerel güçlerimize destek verdik vermeye devam edeceğiz.”

EXPO alanlarının fuar ve dev organizasyonlara ev sahipliği yapacağını da açıklayan Çakar, “Alanlarımız dev fuarlara ev sahipliği yapacak. Bileceğiz ki mayıs ayı geldiğinde gençlik festivali, hasat dönemi geldiğinde tarın fuarı olacak. Belediyemiz kar amacı gütmediği için organizasyon yapacak şirketler daha ucuza bilet satacak” ifadelerini kullandı.

Alanlarımızın Geleceğini Parlak Görüyoruz

EXPO alanlarını 560 binden fazla kişinin ziyaret ettiğini belirten Çakar; “Hedefimiz 6 ayda 1 buçuk-2 milyon ziyaretçi idi. Bunun yüzde 30’unu 1 buçuk ayda tutturduk. Ancak biz sayılardan daha çok memnuniyet odaklı çalışmaya devam edeceğiz. Ama görünen o ki hedefimizi geçeceğiz. Alanlarımıza sağlıklı yürüyüş yapmak isteyen vatandaşlarımız da geliyor. Çünkü Hatay’da trafiksiz yürünebilecek böyle bir alan yok. Biz alanlarımızın geleceğini parlak görüyoruz” dedi.

Çakar, organizasyon için devletin ilgili makamlarından talepte bulunduklarını ancak sadece Kültür ve Turizm Bakanlığından yabancı influcer’ların gelişi için olumlu dönüş aldıklarını söyledi.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20230 Suudi Arabistan EXPO’suna destek vereceğinin hatırlatılması üzerine Çakar; “Cumhurbaşkanımız Suudi Arabistan’a destek verecekse buraya da geleceğini düşünüyorum” diye yanıt verdi.

Vatandaşların EXPO 2021 Hatay uygulaması ve sosyal medya hesapları üzerinden tüm gelişmeleri takip edebileceğini sözlerine ekleyen Çakar, özellikler uygulamanın kent rehberi özelliğini taşıdığını belirterek herkesi EXPO alanlarına davet etti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here