Emekliler, İntibak ve Katkı Payı Muafiyeti Taleplerini Yineledi

0
70

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Göde, emekliliğin çalışma hayatının sonunda elde edilen kutsal bir hak olduğunu söyledi.

Yaptığı açıklamada intibak taleplerini yineleyen Göde, anayasamızda emeklilik ve sağlık gibi temel insan haklarının güvence altına alınmasına rağmen Sosyal Güvenlik mevzuatında yapılan değişikliklerin emekli aylığını hak kazanma koşullarında ve emekli aylıklarının hesaplanmasında dönemsel eşitsizliklere neden olduğunu vurguladı.

Aylıkların hesaplanmasında bir bütünlüğün kurulamaması nedeniyle emekli aylıklarının farklılaştığını savunan Göde; “Emekli aylıklarında eşitliğin sağlanması için intibak yapılmalıdır. 6283 sayılı kanun ile 2000 öncesi emeklilere yapılan intibakın 2000 sonrasında emekli olanlara uygulanmaması önemli bir eksiklik olmuş, emeklilerimizin büyük bir kısmı mağdur kalmıştır. 2000 sonrasında emekli olanların intibaklarının yapılması için hükümetimize çağrımızı bir kez daha tekrarlıyor ve talep ediyoruz. Taban emekli aylığı hesaplama sistemi yeniden belirlenmelidir” şeklinde konuştu.

Taban Emekli Ücret Seviyesi Yükseltilmeli

SSK ve Bağ-Kur sigortalılarının taban emekli aylıklarının asgari ücret seviyesinin yükseltilmesini talep eden Göde; “Nisan 2020 itibariyle 1500 liraya yükseltilen en az emekli aylığı uygulaması olumlu bir gelişme olmakla beraber yeterli bir düzenleme olmamıştır. Burada yapılan iyileştirme önemli olmakla birlikte emekli zamlarında belirlenen taban aylıkların üzerine yapılması sağlanmalıdır. Katkı payları emeklilerimizin ödeme gücünü zorlamakta ve sağlık hakkına risk etmektedir. Bu nedenle katkı paylarından emekliler mahsus olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Vergi iadesinin kaldırılması ile emeklilerin hak kaybına uğradığını iddia eden Göde, vergi iadesi yerine getirilen yüzde 4-5 ek ödeme oranlarının % 8-10’a yükseltilmesini istedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here