“Emekli Çalışanların Kıdem Tazminatı Güvence Altına Alınmalı”

0
51

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TÜED) İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Göde; “Emekli Çalışanların Kıdem Tazminatı Güvence Altına Alınmalı”

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Göde, sürekli gündeme getirdiği ‘kıdem tazminatı’ ile ilgili yeninden bir açıklama yaptı.

Kıdem tazminatının işçilerin en büyük güvencesi olduğunu önemle vurgulayan Göde; “Kimi zaman iş güvencesi sağlar ve kimi zaman da işsizlik dönemlerinde gelir kaybını önleyen bir ödeme olan kıdem tazminatında yeni bir yol haritası çizilmek istenmektedir. Kazanılmış hakların korunması konusunda kaygıları arttıran kıdem tazminatının yapılmak istenen değişiklikler de sosyal taraflar arasında ortak mutabakatın sağlanamaması üzerine hükümet de geri adım atmıştır. Kıdem tazminatının tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüştürülmesine itirazların yükselmesi karşısında Cumhurbaşkanı taraflar uzlaşmadan bu konunun ele alınmayacağını net bir şekilde açıklamıştır. Kıdem tazminatının tamamlayıcı emeklilik sistemi kapsamında emekli aylıklarına yansıyacak bir ödeme olarak değiştirilmesi, iş ve sosyal güvenlik hukuku bakımından da sakıncalar taşımaktadır” dedi.

Kıdem tazminatına bir prim geliri olarak bakılamayacağını kaydeden Göde; “Kıdem tazminatı ücretin bir parçasıdır. Hak kazanma koşulları çok seçenekli olduğu için mevcut sistemin korunması hedeflenmelidir. Özellikle de işten çıkarmalarda ödenen ve işsizlik döneminde de gelir olarak kıdem tazminatı koruyucu bir özellik taşıdığından yapılmak istenen sistem değişikliğine, işçi konfederasyonları ve üye sendikalar olumlu bakmamıştır. Kıdem tazminatı ile emeklilik aylığı bağının kurulması, emekli aylıklarına daha da küçültecek bir etki getireceğinden ‘tamamlayıcı emeklilik sistemi’ne karşı çıkılmaktadır. Esas olan kıdem tazminatı ödemelerinde 1 yıl çalışma koşulunun kaldırılması ve emekli çalışanlara kıdem tazminatının ödenmesini sağlayan düzenlemenin yapılmasıdır. Emekli çalışanların işten ayrılmalarında kıdem tazminatının ödenmemesi bir hak kaybı olarak değerlendirilmelidir. İşverenler iş sözleşmesinin feshi yoluna gitmediğinden çok sayıda çalışan emeklerimiz kıdem tazminatını alamamıştır.

Kıdem tazminatı pozitif iş hukukunun bir güvencesidir. Kıdem tazminatının mevcut yapısı korunmalı emekli çalışanlarımızın da kıdem tazminatını güvence altına alan değişikliğe gidilmelidir. Emekli çalışanlarımız iki yönlü mağdur edilmektedir. Birincisi sosyal güvenlik destek primlerinin bir karşılığının olmamasıdır. İkincisi emekli çalışanlarımıza çoğu zaman kıdem tazminatları ödenmediğinden, diğer çalışanlara göre haksızlık yapılmaktadır. Bu iki soruna çözüm bulunmalı ve emekli çalışanlarımızın kıdem tazminatlarının ödenmesi güvence altına alınmalıdır. Bütün işçilerin kıdem tazminatını koruma altına alacak bir değişiklik planlanmalıdır. Hükümetin açıklamalarında kıdem tazminatını düzenli alanların oranının yüzde 10 olarak açıklaması karşısında, ‘mevcut kıdem tazminatı ödeme koşullarının korunması’ koşuluyla fon sistemi, alternatif bir seçenek olarak benimsenebilir.

Tamamlayıcı emeklilik sistemi gündemden çıkarılmalı ve bütün işçilerin kıdem tazminatını güvence altına alan ve kesimlerin uzlaşmasını öngören değişikliklere gidilmelidir” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here