Dünya Uygur Kurultayı Doğu Türkistan’ı Anlattı

0
144

mkü-doğu türkistanMustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu’nun düzenlediği konferansta Doğu Türkistan’ın yaşadığı zulüm ele alındı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programın açılış konuşmasını Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu Başkanı Ahmet Serdar Yiğit yaptı. Yiğit, Doğu Türkistan’ın yalnız olmadığını, Türk gençliğinin hem din hem de soy kardeşlerini hiçbir zaman yalnız bırakmayacağını belirterek bunun dünya kamuoyu ve Çin tarafından bilinmesi gerektiğini söyledi.

Dünya Uygur Kurultay Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk ise, Doğu Türkistan’ın tarihi süreci, mücadelesi ve sorunlarını içeren bilgileri dinleyicilere slâyt gösterisi halinde sundu.

Tümtürk, 1949’dan bu yana Çin zulmünün hiç bitmediğini; 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük kadınların camiye girmelerinin yasaklandığını, genç kızların zorla kötü şartlarda çalıştırıldıklarını, Çin’in Doğu Türkistan’da 5 nükleer deneme yaptığını ve bu denemelerden dolayı Müslüman Uygur Türklerinin radyasyondan etkilenip kanser olduklarını, Doğu Türkistan’da nüfus planlaması adı altında tek çocuk zorlaması yapıldığını hatta Çin’in mahallelere ajan koyup ikinciye hamile kalanların zorla kürtaj yaptırıldığı bu esnada yüzlerce kadın ve çocuğun kürtajdan çıkamayıp öldüğünü ama bunları bir türlü Anadolu Türklüğüne ve dünyaya tam manasıyla duyuramadıklarını belirtti.

5 Temmuz 2009’da Çin’in yine katliam yaptığını bu defa gerek telefonlar gerekse internet vasıtasıyla bunu Anadolu’ya ve dünyaya duyurduklarını belirten Tümtürk, Anadolu Türklüğünün Doğu Türkistan’a sahip çıktığını, Türkiye genelinde 25 bini aşkın katılımla Çin’in protesto edildiğini ve bundan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here