Dörtyol Kaymakamı Bulacak, Ağ İmalatı Yapan Kursiyerleri Ziyaret Etti

0
91

“SODES Projemiz Amaçlanan Hedefe Ulaşmıştır”

Dörtyol Kaymakamı Murat Bulacak, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Soner Kıymacı ile birlikte İskenderun Teknik Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Aydın Demirci’nin Sodes kapsamında tamamladığı kurs sonrası kursiyerleri evlerinde ziyaret etti.

Dörtyol İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün, kadınların meslek edinmelerini sağlamak amacı ile Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında yürüttüğü “Dörtyol’ da Deniz Daha Cömert” projesini geçtiğimiz aylarda tamamlandı. Bu kurslarda kadınlara yönelik olarak yapılan projede Uzatma ağı donanımı, olta donanımı ve avcılığı kursu ile su ürünleri aşçılık kursları verilmişti.

Projelerin tamamlanmasının ardından Dörtyol Kaymakamı Murat Bulacak, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Soner Kıymacı ve İskenderun Teknik Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Aydın Demirci geçtiğimiz hafta kursiyerleri evlerinde ziyaret ederek edindikleri bilgi ve becerileri yerinde gözlemleme imkanı yakaladı.

Ziyarette bir açıklama yapan Dörtyol Kaymakamı Murat Bulacak; “Sahil yerleşim birimine sahip olan Dörtyol ilçesi için önemli bir proje gerçekleştirdiğimize inanıyorum. Deniz ürünlerinden azami istifade etmek ve bu çalışmalarla bir gelir elde ederek kadınlarımızın aile bütçesine katkı sağlayacak olması ayrı bir katma değirdir. Eşleri balıkçılık faaliyetiyle uğraşan kadınlarımız, onların kullandıkları ekipmanları imal ederek aile bütçelerine bir katkıda bulunuyorlar. Açtığımız kurslar sonrasında kursiyerlerimizin edindikleri bilgi ve beceriyi sürdürüyor olması bizleri ayrıca memnun etti” dedi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Soner  Kıymacı’da, bir yıl süre ile devam eden proje neticesinde 90 ev hanımının gelir getirici bir meslek kazandıklarını belirterek; “Amacımız  toplumun sağlıklı beslenmelerine katkıda bulunma, av yasakları konusunda bilinçlendirme ve sürdürülebilir balıkçılık yaparak su ürünlerimi hazinemizi gelecek nesillere aktarmaktır. Yaptığımız kurs sayesinde 90 ev hanımı ise gelir getirici ve aile bütçesine katkı sağlayıcı bir meslek edinmiştir. Ayrıca burada da şahit olduğumuz gibi bizim kurslarımızda edindikleri bilgileri komşuları ile paylaşıp onları da ağ yapımı konusunda yetiştirdiklerini görmek yaygın eğitimin amacına ulaştığının da bir ispatıdır” diye konuştu.

İskenderun Teknik Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Aydın Demirci’de yaptığı açıklamada; “Kalkınma Bakanlığımızın İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü ile birlikte yürüttüğü Sosyal Destek Projesi kapsamında yürütülen bu projemizde kursiyerlerimizin eşlerinin balıkçı olması nedeniyle oldukça başarılı olduk. Çünkü eşlerinin kullandıkları uzatmalı ağ konusunda zaten bilgi sahibiydiler. Ayrıca bu ağları eşleri zaten satın alıyordu. Bu ağların imalatını öğrendikten sonra maliyetleri yarı yarıya düştü. Şimdi ihtiyaç fazlası imalatlarını satışa sunarak aile bütçelerine çok önemli bir katkı sunuyorlar. kursiyerlerimiz artık sadece bu işi yapmıyorlar, bu işin ustası oldular ve çevrelerindeki insanlara da meslek öğretiyorlar. Ben ağ yapımıyla ilgili olarak bölgenin kısa zamanda bir cazibe merkezi haline dönüşeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here