Dev Tesisten Asi Nehri’ne Can Suyu Akmaya Başladı

0
116

Başkan Savaş, “Asi’nin Güzelliğinden ve Bereketinden Faydalanma Zamanı Geldi”

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU), tarafından yapılan Dünyanın 5., Avrupa’nın 2., Türkiye’nin ise en büyük kapasiteli olan Küçükdalyan-Narlıca MBR (Membran Biyoreaktör) Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi’nden Asi Nehri’ne temiz su deşarj etmeye başlandı.

Lübnan’ın Bekaa Vadisi’nde doğan, Suriye’den geçerek Akdeniz’e dökülen Asi Nehri’ne yüzde 99.99 oranında arıtılmış su deşarjına start verildiği açılış törenine Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, Hatay Muhtarlar Derneği Başkanı Mahmut Gülcü, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Daire Başkanları, şube müdürleri, mahalle muhtarları ile çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

Sağlıklı ve temiz bir gelecek için kokusuz ve berrak bir şekilde arıtılan temiz suyun Asi Nehri ile buluşturulduğu törende konuşma yapan Başkan Savaş, Asi Nehri’ne iyi bakılırsa bu şehire, bu ülkeye ve geçtiği coğrafyaya müthiş nimetler sağlayan çok iyi bir olgu olduğunu ifade etti.

Savaş, “Kaprisli Zamanlar Bitti”

Artık Asi Nehri’nin yıllardır kaprislerini ve komplikasyonlarını çektiğimiz zamanın bittiğini, Asi’nin güzelliğinden, verimliliğinden ve bereketinden faydalanmanın zamanının geldiğine vurgu yapan Başkan Savaş; “Bunun ilk adımını bugün atıyoruz. İlk etapta 60-70 litre kadar daha sonra 80-90’a çıkacağız. Bir buçuk aya kadar da Asi’ye saniyede 200 litre kadar tertemiz su vermiş olacağız” dedi.

Verilen Su Çiftçiler İçin de Hayat Olacak

Asi Nehri’nin yaklaşık 20 güne kadar dolacağını ve Defne’deki Turunçlu Arıtma Tesisi’nden de saniyede 200 litre kadar takviye alınacağını belirten Başkan Savaş; “Sulama amacıyla kullanılan setin bir altından bir de üstünden su verme şansımız var. Asi’yi temiz suyla doldurduktan sonra suyumuz boşa gitmesin diye geri kalan günlerde verdiğimiz suyu çiftçilerimizin kullanımına sunacağız” dedi.

Ayda Yaklaşık 16-17 Milyon Litre Su Verilecek

Asi’ye verilecek olan suyun bakteri içermediği için tarımsal sulamada da kullanılabileceğine dikkat çeken Başkan Savaş, Asi Nehri’ne akan bütün kirli suları da yapılan 1200’lük büyük kanal içine verdiklerini ve bir kısmını da kendi içerisinde çözüp direkt atıksu arıtma tesisine verdiklerini belirterek; “Bu akşamdan itibaren Asi’ye kirli akan su olmayacak ve başlatmış olduğumuz temiz suyu Asi’ye verme işlemi en geç 1.5 ay içerisinde maksimum seviyeye ulaşacak. Saniyede 200 litre, ayda yaklaşık 16-17 milyon litre Asi Nehri’ne su vereceğiz” dedi.

Bundan sonra Asi Nehri’ne bakanlar hayıflanarak Porsuk Çayı’nı örnek gösteremeyeceklerini ve artık Asi Nehri’ni göstereceklerini belirten Başkan Savaş; “Bu tarihe not düştüğümüz günde bizleri yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum. Yarınlarımız Asi’nin güzelliği gibi ve bereketli olsun” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından temsili olarak açılış butonuna basılmasıyla dev tesisten Asi Nehri’ne temiz su deşarjı başlangıcı gerçekleştirildi.

Tören ardından Başkan Savaş’ı evlerinde teveccühleriyle ağırlayan mahalle sakinleri, yapılan hizmetlerden ve verilen mücadeleden ötürü teşekkür etti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here