(COVİD-19) Coronavirüs (Ajanda)

0
211

  • Türkiye’de Coronavirüs salgını nedeniyle ölü sayısı ve vaka sayısı geçtiğimiz gün yine artış gösterdi. Son vakalarla birlikte Türkiye’de toplam vaka sayısı 1872’ye, ölü sayısı da 44’e ulaşmış oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de görülen güncel coronavirüs vakalarını ve yaşanan can kaybını; “Kayıplar versek de Türkiye için geç değil. Tedbir, artışın önünü kesebilir. Son 24 saatte toplam 3.952 test yapıldı. 343 yeni tanı var. 7 hastamızı kaybettik. Biri KOAH hastasıydı, altısı ileri yaştaydı. Aldığımız tedbir kadar güçlüyüz” ifadeleri ile açıkladı.
  • Öte yandan dünyada ölü sayısı 19 bin sınırına ulaşırken vaka sayısı ise 423 bin sınırına ulaştı. Dünya genelinde ölü sayısı 18 bin 916’ya, vaka sayısı ise 422 bin 989’a yükseldi. En yüksek ölü sayısı ise 6 bin 820 ile İtalya’da görüldü.
  • Bağışıklık sistemlerinin Koronavirüs’ten etkilenmeye daha çok müsait olması nedeniyle sosyal mesafe kuralına uymaları ve evlerinde kalmaları tavsiye edilen 65 yaş üzeri bireyler, bu süreçte psikolojik desteğe de ihtiyaç duyuyor. Sosyal medyada yaşlılar ile ilgili oluşturulan söylemlerin yanlış olduğunu ifade eden uzmanlar, evdeki yaşlı bireylerin ihtiyaçlarının yakınları tarafından karşılanmasını ve sürekli aranarak motivasyon konuşmaları yapılmasını öneriyor.
  • ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi, daha önce yüzeylerde 3 gün yaşadığı tahmin edilen yeni tip koronavirüsün, bundan 5 kat daha uzun süre canlı kaldığını açıkladı. ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yüzeylerde, daha önce açıklanandan çok daha uzun süre yaşayabildiğine dikkati çekerek Japonya ve California’daki yolcu gemilerinde, tahliyeden 17 gün sonra bile kabinlerde virüsün izine rastlandığını bildirdi.
  • Gezici Araştırma Şirketi’nin koronavirüse ilişkin yaptığı saha araştırmasında her 10 kişiden 4’ünün virüse karşı önlem almadığı ortaya çıktı. Vatandaşlar, “Neden önlem almıyorsunuz?” sorusuna ise, “kısa sürede virüse çözüm bulunacağı” ve “kendisinin virüsten etkilenmeyeceği” gibi yanıtlar verdi. Vatandaşlara salgının ardından yurttaşlara ilaç ve erzak stoku yapıp yapmadığının sorulması üzerine yüzde 52.4’ü stok yaptığını, yüzde 35.2’si ise normal ölçülerde alışveriş yaptığını söyledi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here