CHP Lideri Kılıçdaroğlu; “Tek Adamlık Türkiye’yi Felakete Sürüklüyor”

0
110

CHP Lideri Kılıçdaroğlu Hataylı İş Adamlarıyla Buluştu

Geçtiğimiz hafta sonu bir dizi programa katılmak üzere ilimize gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ilk olarak iş adamlarıyla kahvaltıda bir araya geldi.  Burada ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, Suriye’deki savaşa değinirken, Ortadoğu’da barışın hakim olmasını istediklerini vurguladı.

Suriye’ye yapılan operasyon ile ilgili konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kimyasal silah kullanımıyla ilgili yaptığı değerlendirmede; “Bu sabah yeni bir olayla karşılaştık. Kimyasal silah kullanıldığı gerekçesiyle saldırı gerçekleştirildi. Kim olursa olsun, hangi devlet olursa olsun kimyasal silah kullanmak bir insanlık suçudur. Ama kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı konusunda tereddütler var. Bana sordu gazeteci arkadaşlar ne yapmamız lazım? Gayet basit dedim, Birleşmiş Milletlerden bir uzman heyeti gelir, bakarlar, kimyasal silah kullanıldı mı, kullanılmadı mı? Kullanılmışsa bu kimyasal silah hangi ülkede üretilmiş gayet açık ve net tespit edilebilir. Yapsınlar bunu ve gereğini yapsınlar itirazım yok. Ama bunlar yapılmadan bölgeyi daha da kritik bir sürecin içine sokacak bir savaşı asla doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, ABD’nin Suriye’deki hedeflere yaptığı saldırıları değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, Orta Doğu’daki sorunların çözülmesi için Türkiye, Irak, Suriye ve İran’dan yöneticilerin toplanıp bir konferans yapabileceğini, sorunların çözümünün dış güçlere ihale edilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Bir dönem Türkiye ile Suriye’nin arasının çok iyi olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu; “Bir gece kalktık, birdenbire Suriye’yi düşman ilan ettik. Hangi gerekçeyle? Esad demokrat değilmiş. Esad’ın demokrat olup olmadığına Suriye halkı karar verir. Esad mı kalır, başka birisi mi gider buna karar verecek olan Suriye halkı. Otururlar kararlarını verirler. Ha siz demokrasinin tüm ülkelere gelmesini öğütleyebilirsiniz, bunda beis yok ama kültürel ilişkilerimizin olduğu, akrabalarımızın olduğu, ortak tarihimizin, inançlarımızın olduğu bir coğrafyada kavga kimseye yarar getirmez, herkese zarar getirir” şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz paylaşımı kavgası nedeniyle insanların öldüğünün altını çizerek; “Ölenler kim? Garibanlar. Yoksul insanlar. Türkiye de bu konuda çok dikkatli bir üslup takınması lazımdı ve politika izlemesi lazımdı. Maalesef izleyemedik. Üzülerek söylüyorum. Bizim gösterdiğimiz duyarlılığı hükümet edenler gösterseydi, barıştan huzurdan yana tavır takınsalardı emin olun çok farklı tablo ortaya çıkabilirdi. 10-15 yıl önce tüm Arap ülkeleri Türkiye gibi olmak isterlerdi. Demokrasi, kadın-erkek eşitliği, siyasetteki çok sesliliğe herkes imrenirdi. Buyurun bakın şimdi hangi noktaya geldik? Merkez projesini arkadaşımız dile getirdi. Orta Doğu ve Kafkaslara barış getiren bir projeydi. Ekonomik güç götürecek, insanlar yatırım yapacaklardı. Savaşı değil, hep birlikte barışı savunacaktık” ifadelerini kullandı.

ABD ve Rusya’nın karşılıklı güç gösterisi yaptığının altını çizen Kemal Kılıçdaroğlu, ölen herkesin ABD ve Rusya’ya ait silahları kullandığına işaret ederek; “Türkiye, İran, Irak, Suriye bir araya gelsinler, bu devletlerin yetkilileri bir araya gelsinler, oturup konuşsunlar. Bu bölgede 4 ülkede yaşanan sorunu 4’ümüzün çözme kapasitesi yok mu? Türkiye’nin, İran’ın, Irak’ın, Suriye’nin yöneticileri kendi dertlerini çözemezler mi? Kendi dertlerini çözmek için ihaleyi illa egemen güçlere mi çıkarmak lazım? İhale ediliyor ve şu anda vekalet savaşları yapılıyor Ortadoğu’da. Zararı kim görüyor? Biz görüyoruz, Suriye görüyor, Irak görüyor, İran görüyor, herkes görüyor bu bölgede zararı.

Diğerleri silah satıyor, onların keyfi yerinde zaten. Bir dertleri yok ki onların. Oturuyorlar 50 kilometreden, 30 kilometreden, 100 kilometreden düğmeye basıyor bombayı atıyor. Adam mı öldü, sivil mi öldü, asker mi öldü, çocuk mu öldü, kadın mı öldü, ne olacak yani onların umurunda mı? Bölge insanının ve bölgeyi yöneten siyasilerin oturup doğru dürüst bir karar vermeleri lazım. Biz kendi sorunumuzu kendimiz çözebilecek kapasitedeyiz demeleri lazım. Ben kendi sorunumu çözemiyorsam, kendi sorunumu başka egemen güçlere ihale ettiysem o zaman siz devlet değilsiniz. Bütün Hataylı kardeşlerimin bunu bilmesini isterim.

Egemen güçlerin bölgeden elini çekmesi lazım. Doğalgaz ve petrol buradaki halkların belası oldu. Egemen güçler petrol ve doğalgazı kontrol etmek için her türlü çatışmaya ortam hazırlıyorlar. Artık 21’inci yüzyıldayız. İnsanların uyanması, sorunu analiz etmesi lazım. Dış politikalar ülkelerin çıkarları üzerine inşa edilir ama karşılıklı çıkarları dengelemek mümkündür. Ben her şeyi bilirim her şeye ben karar veririm demek, devleti yönetmek değil devleti felakete sürüklemek demektir. Biz işi ehline vermiyoruz her şeyi ben yaparım diyen kişiye sen tek yetkilisin diyoruz. O da alıyor Türkiye’yi felakete sürüklüyor. Devlet; liyakatle, akılla, danışmayla yönetilir” dedi.

Devletle hükümet arasında fark olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu; “Kendi sorunlarımızı çözebilecek kapasiteye sahip bir ülkeyiz, bütün mesele tercihlerimizde. Tercihlerimizi doğru kullanmak zorundayız. Oturacağız, düşüneceğiz. Sandığa önyargıyla gidilmez. Futbol takımı tutulur gibi partiler tutulmaz. Demokrasilerde yoktur böyle bir şey. Demokrasilerde siyasi partiler devlet değildir. Devletle hükümet arasında fark vardır. Devlet bakidir, hükümetler geçicidir. Eğer bir hükümet ben devletim diyorsa bilin ki orada artık demokrasi bitmiştir, yoktur demokrasi. Biz devletle hükümeti karıştırdık” şeklinde konuştu.

Ortadoğu’da barış ve kardeşlik olmasını istediklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu; “Ortadoğu halklarıyla biz kardeşiz. Arap’ıyla, Kürt’üyle, Ezidi’siyle akrabayız zaten. Ortak tarihimiz var, ortak kültürümüz var. Nasıl savaş isteyebiliriz, nasıl oradaki kardeşlerimizin ölmesini ya da öldürülmesini isteyebiliriz? Biz barıştan yanayız, huzurdan yanayız. Hatay’da nasıl barış varsa Ortadoğu’da da aynı barış olsun. Hatay’da nasıl kardeşlik varsa Ortadoğu’da da aynı kardeşlik olsun istiyoruz” dedi. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here