Bozgeyik; “YÖK’ün Kaldırılmasını Talep Ediyoruz”

0
78

eğitim-sen açıklama15YÖK’ün kuruluş yıldönümü nedeni ile Eğitim-Sen İskenderun Şubesinde basın toplantısı düzenleyen Genel Sekreter Mehmet Bozgeyik, YÖK’ün ve ortaya çıkardığı tüm mağduriyetlerin ortadan kaldırılmasını talep ettiklerini söyledi. Bozgeyik, YÖK’ün üniversitelerin üzerinde 12 Eylül darbesinin hayaleti gibi dolaştığını belirtti.

Kurulduğu günden bugüne 32 yıl geçen YÖK’ün 12 Eylül cuntacılarının hayallerini dahi aşan uygulamalarıyla varlığını sürdürdüğünü savunan Genel Sekreter Bozgeyik; “Otoriter yapısı ve zihniyetiyle tüm yükseköğretimi tahrip eden bir ilişkiler sistemi olan Yüksek Öğretim Kurulu, lağvedilmesi yönündeki toplumsal mutabakata rağmen AKP’den aldığı destekle varlığını ve gücünü pekiştiriyor. AKP’ye ve YÖK’e gönüllü kulluk etmeyen, aykırı ses çıkaran herkes, aklın ve mantığın sınırlarını zorlayarak trajikomik haller alan, hukuksuz, haksız soruşturma ve disiplin cezalarına, sürgünlere maruz kalıyor. “Kızlı erkekli…” diye başlayan cümlelerin ardından gelen yasakçı, ayrımcı uygulamaların, sendikal hak ve özgürlüklerin fiilen yok edilmesinin, hızla arttığı bir kurum haline getirilmiştir. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de üniversiteye koruma memuru adı altında polisi yerleştirmek istiyorlar. Çünkü on yılı aşkındır iktidarı elinde tutan AKP, sahip olduğu gücü ve dolayısıyla piyasacı-muhafazakar-otoriter politikalarını meşruiyet krizine sokabilme tehdidi gösteren her yeri ve herkesimi ‘kendi şiddet gücü’ polis eliyle zapturapt altına almak istiyor” dedi.

Eğitim Sen olarak hükümet ve sermaye çevrelerinin değil, insan-toplum-doğa yararına üniversite istediklerinin altını çizen Bozgeyik; “Üniversiteleri üniversite olmaktan çıkaran her türlü politikaya karşı direnebilmek ve çözüm üretebilmek için en önemli aracımızın örgütlenmek olduğunu biliyoruz. Bu nedenle üniversitenin her bileşeninin dini, siyasi ve iktisadi yolla baskılanamayacağı; özgürlükçü, eşitlikçi ve demokratik ortamda bilim, felsefe ve sanat üretebileceği ve yine tüm bileşenlerin katılımıyla demokratik eşitlikçi özyönetimin hayata geçirilebileceğine üniversiteleri var etmenin derdiyle mücadelemizi sürdürüyoruz ve altını tekrar kalınca çiziyoruz.  Eğitim Sen olarak; Yeni ve Demokratik bir Anayasanın tartışıldığı bir dönemde bizler özerk ve demokratik bir üniversite yasasının çıkarılması ve YÖK’ün ve ortaya çıkardığı tüm mağduriyetlerin ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here