Belen Yayla Turizmine Acilen Açılmalı. Belen Görevini Yaptı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Gören, Duyan, Çözüm Getirendir

0
94

Osmanlı İmparatoru Yavuz Sultan Selim han, Memluk’luları Kilis Ovasında bozguna uğrattıktan sonra, Anadolu’dan Kuzey Suriye’ye açılan en uygun geçidin Belen Geçidi olduğunu fark ederek, stratejik öneme haiz olan bu yere derhal “Derbent” oluşturulması talimatını verdi. Ömrü vefa etmeyen Padişah Yavuz Sultan Selim’den sonra, tahtı devir alan oğlu Kanuni Sultan Süleyman, babasının çizdiği yolu takip etmiş ve gittiği Bağdat seferinden İstanbul’a geri döşünde, Belen’e uğramış ve babasının emanet ettiği mirasa sahip çıkmıştır.

Kayseri’nin Develi ilçesinden seçme Oğuz boylarından oluşan 65 Yörük Ailesini Belen’e getirterek “Derbent” teşkilatını kurdurmuş ve mecburi iskânı devlet eliyle gerçekleştirmiştir. İskânla birlikte o dönemin dört yıldızlı otellere mahsus işlev gören Kervansaray, Cami ve Hamam inşa ettirdi. Belen’i vatandaşlarının hizmetine sundu ve onları oluşacak vergilerden muaf tuttu.

1535 Belen’de gerçekleşen iskân olayının ardından, yapılaşma ve toparlanma gittikçe ciddi boyutlara ulaştı ve tarihi boyunca da birçok devlet reislerini kendi bünyesinde barındırdı. O tarihlerde İpek Yolunun uğrak yeri olması ile şehirde ayrı renk ve canlılık oluştu. Hatay devletinin kuruluşunun ardından, Belen İskenderun’a bağlandı ve gittikçe zengin tarihinin belirtileri üstünden silinmeye başladı. Rahmetle andığım Cumhurbaşkanımız Sayın Turgut ÖZAL, Belen’i 1990 yılında yeniden ilçe statüsüne aldı.

Atalarımın yadigârı Belen’e sıkça gidiyor ve oradaki dostlarımla görüşüyorum. Belen ilçe olduktan sonra bir türlü kabuğunu delip dışarıya çıkamadı. Kabuğundan çıkamayan, bu şirin ilçemizde yaşayanların ağzını bugünlerde bıçak açmıyor. Çünkü bölgeye gelir getirecek yeni yatırımlar olmaması nedeniyle, bölge insanı oldukça üzgün ve endişeli. Belen’in orta yerinden geçen devlet yolunda ölümcül ve yaralanmalı kazaların ardı arkası kesilmiyor. Üstüne üstlük daracık yerde oluşan trafik yoğunluğundan dolayı vatandaşlar sıkıntı içerisinde.

Amanos dağının en güzel yerinde yer alan Belen, Yayla Turizminden gerekli faydayı sağlayamıyor. İskenderun ve Arsuz yazın 40 derecelerde yanarken, İskenderun’dan hemen on beş dakika sonra 25 derece ile oksijeni bol havasıyla cennete kavuşuyorsunuz.

8

31 Mart yerel seçim öncesi Belen ilçesine gelen Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşlarına yaptığı şu kısa düşüncesiyle makaleme devam etmek istiyorum.

‘…Belenlilerin gerek Cumhurbaşkanlığı, gerek referandumda, ortaya koyduğu performansın her türlü takdirin üstünde olduğunu biliyorum, o yüzden hepinize teşekkür ediyorum. Rabbim bizlere pazara kadar değil, mezara kadar bu ittifakı devam ettirmemizi nasip etsin. Bu demokrasi mücadelesinde galip çıkacağız ve inşallah 31 Mart akşamı da ben Belen’i takip edeceğim. Bakalım Belen’de ne olacak? Bir ve beraber olacaksınız çünkü cumhur olmak budur, bunu yerine getireceğiz…’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra asla unutulmayacak şu mısralarla konuşmasını ‘Beraber yürüdük biz bu yollarda, beraber ıslandık yağan yağmurda, şimdi dinlediğim tüm şarkılarda, bana her şey sizi, Belen’i hazırlatıyor’ diyerek tamamladı.

Sn. Cumhurbaşkanım; Ayder Yaylası Karadeniz’in göz bebeği. O cennet harikası yeri görmek isteyen çok. Ata yeriniz yaylaklara her konuda ilmi şekilde güzelliklerine güzellikler katıyorsunuz. Cennet vatanımızın güneyinde, Akdeniz’i havasıyla suyuyla selamlayan Belen’imiz var. Geldiniz gördünüz yağan yağmur altında sizi ayakta ve sırılsıklam olan binlerce gönül aşkınız olan Belen’liler dinlerken, himmetlerinize sığındı.

Belen tarihinde var olan yayla kültürüne haiz olan bir ilçemiz. Belen’de başarılı çalışkan tuttuğunu koparan Cumhur İttifakının genç dinamik Belediye Başkanı İbrahim Gül, her talimatları harfiyen yerine getiriyor ve devletimizden aldığı gücü gerçekler çerçevesinde ilçesine başarılı şekilde uyguluyor ve görevler yapıyor. Millet parkı açıldı-açılacak eli kulağında. Daracık alanları ferahlatıyor. Sn. Devlet Bahçeli’nin olduğu gibi sizin de göz bebeğiniz.

Belen tarihindeki güzellikleri yeniden yaşamak istiyor. Ata yadigarımız Ortadoğu’ya siluetini yeniden göstermek istiyor. Dosta geçit düşmana asla geçit vermeyen Belen yayla turizmine kavuşmak istiyor.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here