Bel Fıtığının Yaşı Yok

0
306

gelişim hastanesi8Yaygın bir sağlık sorunu olan bel fıtığının her yaşta görülebileceğini belirten Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özkan Özger, 19 yaşındaki Yüksel Güzeloğlu’na bel fıtığı ameliyatı gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Bel fıtığı görülme yaşının giderek düştüğüne dikkat çeken Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özkan Özger; “Bel fıtığı, ileri yaş hastalığı gibi algılanmasına rağmen, genç yaşlarda da görülebiliyor. Son olarak 19 yaşındaki üniversite sınavına hazırlanan bir öğrencimize bel fıtığı ameliyatı yaptık. Hastamız, bir aydan bu yana çok şiddetli ağrılar ve sol bacağında çekilmeler yaşıyordu. Hastanın yıpranan üç kıkırdağından bir tanesi, kılıfını yırtıp dışarıya çıkmıştı. Kıkırdak dışarıya çıktığı yerden de bacağa giden sinire temas edince; bacak ağrısı, çekme, kuvvetsizlik ve uyuşma gibi şikâyetlere neden olmuştu.

Bu nedenle hastamızı ameliyata aldık. Hastamızın ameliyatı, mikrodiskektomi yöntemi ile yapıldı. Yaklaşık iki santimlik bir kesiden mikroskop altında girilerek, sinirden fıtığı ayırarak ameliyatımızı gerçekleştirdik. Ameliyatımız 45 dakika sürdü. Hastamızı ameliyat sonrası, altıncı saatte ayağa kaldırdık” dedi.

Bel sağlığını korumanın mümkün olduğunu belirten Op. Dr. Özkan Özger; “Toplumda çoğu insanda bel fıtığı var, fakat çoğu kişi bel fıtığı olduğunu bilmez. Sağlıklı bir insanın bile dikkat etmesi gereken kurallar vardır. Öncelikle belin normal eğriliğini korumaya özen göstermek gerekir. Çünkü sırttaki kötü duruş, kamburluğu ve beldeki içe çöküklüğü arttırır. Ayrıca sık sık pozisyon değiştirmek gerekir. Taşıyacağımız yükleri elimize eşit olarak bölmemiz gerekir. Yerden bir şey alırken, dizlerimizi kırıp almalıyız. İş yaparken asla ucuz kahramanlık yapmamalı, ağır cisimleri kaldırmamalıyız. Kaldıracağımız ağırlığı ise mümkün olduğunca belimizden yukarıda, vücudumuza yakın tutmalıyız. Yatarken de sert yatakları değil, ortopedik yatakları tercih etmeliyiz” diye konuştu.

Bel fıtığı sorunuyla beraber yaşadığı sıkıntıları anlatan 19 yaşındaki Yüksel Güzeloğlu ise; “Çocukluğumdan bu yana bel ağrısı yaşıyordum. Ağrılarım azalsın diye sürekli acile gidiyorduk. Fakat son bir ayda ağrılarım sıklaştı. Ayakta duramaz ve yürüyemez oldum. Ağrılarım hiç dinmiyordu. Ardından Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Fizik Tedavi Merkezi’ne gelerek muayene oldum ve sonuca göre bel fıtığım olduğu tespit edildi. Bu nedenle Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özkan Özger’e geldik. Özkan Bey, beni muayene etti ve ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Bana durumum hakkında detaylı bilgiler verdi, korkularım dindi ve ameliyat oldum. Şuan kendimi çok iyi hissediyorum. Ameliyatımı başarılı bir şekilde gerçekleştiren doktorum Özkan Bey’e ve ekibine teşekkür ederim” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here