Bebekleri Sallayarak Uyutmak Sağlıklı mı?

0
39

Ebeveynlerin ağlayan bebeği susturmak ve uyutmak amacıyla sallamasının, bebeğin beyninde ciddi hasarlara neden olabileceğine dikkat çeken İskenderun Palmiye Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mürşit Acemoğlu, anne babalara önemli uyarılarda bulundu.

“Bebeğinizi Sarsmayın”

Bebekleri sallayarak uyutmanın sakıncalarından söz eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mürşit Acemoğlu; “Bebeklere, boyun kaslarının zayıflığına bağlı baş hareketlerinin yapılması, beynin etrafını saran yapıların zedelenmesi anlamına gelmektedir. Bunun en büyük nedeni, bebeğin ani hareketle; ileri, geri, sağa, sola veya elle sarsılmasıdır. Anne babalar, bunu çoğunlukla fark etmeden yaparlar. Sarsılmış bebek sendromu dediğimiz bu olay, ani harekete bağlı bebeğin zarar görmesine sebep olmaktadır. Bebeği uyutmak veya ağladığında susturmak amacıyla hızlı salladığınızda; beyinde ciddi hasarlara yol açabilir, çocukta ileride epilepsiye neden olabilirsiniz” dedi.

Bebekler Nasıl Uyutulmalıdır?

Bebeklerde sağlıklı bir uyku düzeni için ailelere önerilerde bulunan Uzm. Dr. Mürşit Acemoğlu; “Her bebekte uykuya geçiş yöntemleri değişkenlik gösterebilir. Bebeği uyutmadan önce; bebeğin tok, altının temiz, ortam ısısının ve üzerindeki kıyafetin uygun olması, odanın önceden havalandırılmasına dikkat edilmesi önemlidir. Bütün bu koşullar sağlandıktan sonra, bebek her akşam aynı saatlerde; loş ışıkta, kendi yatağına yatırılarak, sırtını sıvazlayarak, elini tutma gibi çocuğun güven duygusunu zedelemeyecek şekilde uyutulmaya çalışılabilir. Özellikle ilerleyen aylarda bebeğin uyku arkadaşı gibi bir oyuncak ile uykuya geçişi daha kolay hale getirilebilir” açıklamasında bulundu. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here