Ateş; “Gerçek Mağdurlar Çocuklar”

0
106

İnsan Hakları Derneği Çocuk Hakları İçin Bir Araya Geldi

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şubesi, Dünya Çocuk Hakları haftası dolayısıyla dernek binasında bir basın toplantısı düzenledi.

Dernek üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda açıklamayı yapan İHD Şube Eşbaşkanı Hülya Ateş, çocuk haklarına dair sözleşmenin imzalanmasının yıldönümümün kutlandığını hatırlattı. Ateş; “Sözleşmenin imzalanmasından sonra da ülkemizde çocuk haklarının korunması, geliştirilmesi konusunda etkili ve bütünlüklü bir yasal mevzuat oluşturulamamıştır. Çocuk haklarının korunması ve geliştirilmesinin önündeki engel ve sorunlar önemli oranda tespit edilmekle birlikte, çözümler genellikle palyatif, aktüel ve sadece resmi birimlere intikal etmiş olaylarda yapılacak iş ve işlemlerle sınırlı kalmıştır. Çocuklarla ilgili riskleri önceden tespit edecek ve önleyecek mekanizmalar ve politikalar oluşturulamamıştır” dedi.

Aradan geçen onca yıla karşın ülkemizde çocukların haklar bakımından en çok mağdur edilen kesim olduklarını vurgulayan Ateş; “Çalışma yaşamında çocuk işçiliği yasalarla olağan hale getiriliyor, okulda olmaları gereken zamanda çalışarak erken başlıyorlar hayata. Yaşıtları büyürken onlar ev geçindiriyor. Büyümek ve öğrenmek için kullanacakları enerjiyi çalışırken tüketiyor, hayatta potansiyellerinin çok gerisinde başlıyorlar.

Çocuklar cinsel istismara, tacize ve tecavüze uğruyor, suçlular ve suçlar cezasız kalıyor, istismara uğramış bir çocuğun başka yetişkin erkekler tarafından istismar edilmesine yol açan anlayış sorgulanmıyor, bu konudaki cezasızlık durumları çoğalarak devam ediyor. Tecavüze uğramış çocuklara hayat ve adalet yok. Gözaltındaki ve cezaevindeki çocuklar şiddet, taciz ve tecavüze maruz kalıyor.

Yetişkinlerin çıkardığı savaşlardan en çok etkilenenler gerçek mağdurlar her zaman çocuklar oluyor. Savaşta yüz binlerce çocuk yerinden ediliyor, ailesini kaybediyor. Hayatta kalma çabası sürerken, eğitim hakkı, sağlıklı yaşama hakkından söz edilmiyor bile. Mülteci çocukların diğer çocukların uğradığı hak ihlallerinin benzeri ve daha fazlasını yaşadıkları gözlenmektedir. Eğitim dışında barınma, beslenme, sağlık imkânlarından, psikolojik ve sosyal destekten de mahrum kalmaktadırlar.

Bakım ve eğitim kurumlarındaki çocuklar yaşamlarını yitirmekte, şiddete ve kötü muameleye uğramaktadırlar. Ev içi ve okulda şiddet de, ciddi birer çocuk hak ihlali olarak devam ediyor. İnsan Hakları Derneği verilerinde, toplumsal alanda yaşadıkları şiddet yanında, görülmeyen, gizli kalan bir şiddet biçimi de çocukların aile içinde ve okullarda yaşadığı şiddettir. Her yıl tespiti yapılabilen yüzlerce çocuğun, ev içi şiddete uğradığı, kaba muameleye maruz kalıp darp edildikleri, aile bireyleri, yakınları, komşuları ya da tanımadıkları kişiler tarafından tacize edildikleri ne yazık ki tecavüze uğradıkları görülmektedir. Çocuk yaşta evlilikler daha çok kız çocuklarını eğitim hakkından alıkoymaktadır. Başımız öne eğilmiş yetişkinler olarak tüm çocukların Dünya Çocuk hakları gününü kutluyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)