Ahlakı İçimize Sindirelim (4)

0
43

Değerli okurlarım, okuduğunuz bu makalemi bitirme aşamasına gelmiştim ki acilen Adana’ya gitmem gerekti. Çukurova Üniversitesinde yüksek lisans yapan en küçük oğlum ve adaşım mikro bir işi vardı, yani gidiş nedenim o idi. Ancak, beni tanıyan daha doğrusu yerel seçimler arifesinde tanıştığım bazı dostlarla karşılaştım. Ayaküstü hasret giderdikten sonra;

“-Öcal Bey Selami Ağabey için mi geldiniz?”

“-Hangi Selami? N’olmuş ki?”

“-Siz daha iyi tanırsınız. Füze Selami! Vefat etmiş.”

“-Yapma yav, Allah rahmet etsin…”

Günlerden Pazartesi idi ve Salı günü sonsuzluğa uğurlanacaktı. Ne mutlu ki, önemli bir görev yapacaktım. Devlet hastanesi morgundan Adana Demirspor Kulübü önüne kadar takip ettik. Bu arada yıllar öncesinden geliyordum. Aklıma neler gelmedi ki?

Selami Ağabey (rahmetli) bir önceki kuşaktandır. Onunla futbol oynamış değilim. O’nu yakından da tanıdığımı söyleyemem. Zaten sporcular birbirini tanımasalar bile, sporla iştigal etmeleri yetiyor. Evet, öz geçmişine şöyle bir göz atalım dilerseniz.

Adana’nın öz evladı ve 1933 doğumludur. Adana ve Adana Demirspor hayranı olduğunu bilenlerdenim. 1949 yılında 16 yaşında o kulüpte futbola başladı. Attığı goller ve özellikle frikik golleriyle ünlendi. Füzeliği de frikiklerden geliyor.

İstanbul’un büyüklerinden transfer teklifi almasına ve bir süre de İstanbul’da kalmasına rağmen gurbet ona göre değildi. Yeniden Adana’ya döndü. Adana Demirspor’un efsane futbolcusu Muharrem Gülergin ile birçok şampiyonluklar yaşadı. Genç ve Ordu Milli Takımlarında forma giydi. 1953-54 futbol sezonunda Türkiye Amatör Takımlar şampiyonasında Füze Selami’nin (Tekkazancı) Hacettepe’ye attığı tek golle Adana Demirspor Türkiye şampiyonu oldu.

1971-72 futbol sezonunda Adana Demirspor ilk kez Süper Lige (1. Lig) çıkmasına Füze Selami’nin önemli katkısı olmuştur. 1974 yılında Türkiye’nin ve 3 büyüklerin ünlü şöhretler karmasının katılımıyla 5 Ocak Fatih Terim Stadında jübilesini yaptı. Rahmetli de Adana ve Adana Demirspor sevgisi üst düzeydeydi. Jübilesinden sonra bile, takımının durumu (Ligdeki durumu) iyi olmadığı için iki yıl daha futbol oynadı. Sonuç olarak 38 yaşında futbola tam anlamıyla el salladı.

Füze Selami, jübilesinden sonraki yıllarda, önce Adanaspor’da, Adana Demirspor’da hocalık yaptı. Adana’dan dışarı çıkmayı hiç düşünmedi. Selami Tekkazancı futbolu tamamen bıraktıktan sonra, sağ bacağında bir karıncalanma olduğunu ortadan duymuştum. Demek ki, o zamanlar, ya hastalığa prim verilmiyordu, ya da tıp şimdiki gibi değildi.

Zaten ecel gelince bir yerlerden yakalıyor ve şu şöyle olsaydı, bu böyle olmasaydı diyerek teselli bulmaya çalışıyoruz. Oysa vakit gelmiştir. Başın bile ağrısı bahane olur. Yarınki sayımızda, küçük bir paragraf daha var, onu sunmak istiyorum.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here