Kara; “Bir Yandan ‘Çocuk Yapın’ Teşviki, Diğer Yandan Yatağa Aç Giren Çocuklar”

0
5

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, doğum yardımları ve aile destekleri üzerinden iktidarın aile politikalarını eleştirdi. Kara, ekonomik kriz nedeniyle yüz binlerce çocuğun sosyal desteklere ihtiyaç duyduğunu belirterek; “Gençler evlenemiyor, aileler çocuk yapamıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidar yetkililerinin son dönemde sıkça gündeme getirdiği düşük doğurganlık oranı, ailelere yönelik destekleri de beraberinde getirdi. 2025 yılının “Aile Yılı” ilan edilmesinin ardından yeni doğum yardımları hayata geçirilirken, CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, ekonomik koşulların ailelerin çocuk sahibi olmasını zorlaştırdığını savundu.

Türkiye’de toplam doğurganlık hızının 2001 yılında 2,38 iken günümüzde 1,51 seviyesine gerilediğine dikkat çeken Kara, iktidarın bu tabloya karşı gençlere evlilik kredisi ve ailelere doğum yardımı sunduğunu belirtti.

Yeni düzenleme kapsamında birinci çocuk için tek seferlik 5 bin TL, ikinci çocuk için çocuk 5 yaşını tamamlayana kadar aylık 1.500 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise aynı süre boyunca aylık 5 bin TL doğum yardımı yapılıyor.

“Gençler Evlenemiyor, Aileler Çocuk Yapamıyor”

Kara, açıklamasında doğurganlık oranındaki düşüşün yalnızca teşviklerle çözülemeyeceğini belirterek ekonomik koşullara dikkat çekti. Gençlerin eğitim sonrasında işsizlik ve geçim sıkıntısıyla karşı karşıya kaldığını ifade eden Kara, ailelerin de artan yaşam maliyetleri nedeniyle çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını söyledi.

Ekonomik yetersizlik nedeniyle Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmetinden yararlanmak zorunda kalan çocuk sayısının Haziran ayı sonu itibarıyla 193 bine ulaştığını belirten Kara, sokakta risk altında bulunan 55 bin 711 çocuğa “Çocuklar Güvende Ekipleri” tarafından müdahale edildiğini kaydetti.

Kara ayrıca, okullarda yapılan çalışmalar sonucunda risk altında olduğu değerlendirilen 68 bin 854 çocuğa ulaşıldığını, ekiplerin 222 bin 69 çocuğun yeniden risk altına girmesini önlemeye yönelik çalışma yürüttüğünü ifade etti.

“Birkaç Günlük Mutfak Masrafını Destek Sayıyorlar”

İktidarın gençlerin ve ailelerin yaşadığı ekonomik sorunları görmezden geldiğini savunan Kara, evlilik ve doğum teşviklerinin mevcut ekonomik koşullarda yeterli olmadığını dile getirdi.

Kara; “Gençlere iş imkânı yaratmak zorunda olan iktidar, bunu sağlamak yerine gençlere ‘evlenin’ diyor. Evlenirseniz 250 bin TL kredi, çocuk yaparsanız bu krediyi hibe ederim diyor. Güç bela evlenen ve geçim sıkıntısı yaşayan ailelere de çocuk yaparsanız 5 bin TL destek sağlıyor. Halkın, gençlerin ve çocukların hayatlarından kopuk olan AKP iktidarı, ailelerin birkaç günlük mutfak masrafını destek olarak sunuyor” ifadelerini kullandı.

Kara, Türkiye’nin nüfus yapısındaki değişimin önüne geçilmesi için öncelikle gençlerin istihdam edilmesi, ailelerin ekonomik açıdan güçlendirilmesi ve çocukların temel ihtiyaçlarının güvence altına alınması gerektiğini savundu. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here